Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Předfinancování pomáhá překlenout sociálním službám začátek roku. Jde o nejnáročnější období

PR článek

Liberecký kraj každoročně přispívá neziskovým organizacím, které poskytují sociální služby, aby překonaly těžké období na začátku roku. Pro příští rok vyčlenil částku třicet milionů korun.

V kraji může o dotace žádat celkem 147 organizací. Žádost musí podat v termínu od 11. do 17. října.

Předfinancování každoročně pomáhá organizacím v prvních třech měsících, než obdrží státní dotace z ministerstva práce a sociálních věcí. „Již v prosinci mívají obvykle organizace svůj příspěvek vyčerpaný a nedisponují rezervou, kterou by mohly použít na provoz v prvních měsících dalšího roku,“ řekl hejtman Martin Půta.

 Pro řadu organizací je tato pomoc od kraje klíčová. „Je to jeden z nejdůležitějších dotačních programů. Pro organizace se jedná o významnou pomoc, která poskytovatelům umožňuje finančně překlenout toto nelehké období a umožňuje jim tak kontinuálně poskytovat sociální služby celoročně, podle potřeb jejich uživatelů, sdělil Jaroslav Leško, ředitel Centra pro zdravotně postižené Libereckého kraje.

Bez podpory by hrozilo omezení služeb

V letošním roce přispěl kraj organizacím částkou 10 milionů korun, pro příští rok navýšil částku na 30 milionů díky ušetřeným prostředkům.

Díky podpoře kraje tak nemusí organizace omezit služby, což by nejvíce pocítili sami klienti. Mezi pravidelné žadatele o tuto podporu patří i Tyfloservis pomáhající lidem s těžkým postižením zraku. „O finanční prostředky na kofinancování osobních nákladů žádáme každý rok. Tyto náklady souvisejí se základními činnostmi, které Tyfloservis poskytuje svým klientům v souladu se zákonem o sociálních službách,“ uvedla vedoucí krajského střediska Tyfloservisu Jitka Fajmonová s tím, že o dotaci bude žádat i letos.

O pomoc zažádá i organizace Maják v Hrádku nad Nisou provozující nízkoprahové zařízení pro děti a mládež. Nám jakožto sociální službě pomůže každá koruna, nicméně celková částka z předfinancování pokryla pouze dvě třetiny nákladů na první měsíc, přiblížil Šimon Mayer z hrádeckého Majáku s tím, že zbylé dva měsíce musela organizace dofinancovat ze svých rezerv. A mezi pravidelnými žadateli nebude chybět ani Fokus Liberec. „O částku na předfinancování pochopitelně žádáme, protože musíme všechny dostupné zdroje složit, abychom první čtvrtletí zvládli. Takže dotace naše náklady pokrýt pomůže, z malé části. Převážně se musíme už téměř třicet let postarat sami,“ dodala ředitelka Fokus Liberec Jana Horáková.

Ohodnoť článek

Foto

Štítky Liberecký kraj, finance, předfinancování, sociální služby, dotace, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky, Martin Půta, Liberec, Jana Horáková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Předfinancování pomáhá překlenout sociálním službám začátek roku. Jde o nejnáročnější období  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.