Počasí dnes12 °C, zítra17 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

Kraj má v plánu navýšení lůžek i pracovníků v sociálních službách

Více lůžek i pracovníků. To by měla přinést první aktualizace Základní sítě sociálních služeb v kraji pro příští rok. Aktualizaci musí ještě schválit zastupitelstvo.

V rámci aktualizace by měla přibýt lůžka v zařízeních pečujících o seniory. „A více pracovníků se bude starat o osoby s chronickým psychickým onemocněním,“ komentoval náměstek hejtmana Petr Tulpa v tiskové zprávě. 

Celkem dojde k navýšení o 48 lůžek. „Počet úvazků pracovníků v přímé péči se navýší o 17,8,“ řekl Tulpa. Toto rozšíření bude znamenat navíc ročně zhruba 48 milionů korun. Pro rok 2022 je podle Tulpy v základní síti zařazeno 246 sociálních služeb, to je o tři víc než letos. Sám Liberecký kraj je zřizovatelem 19 zařízení sociálních služeb pro téměř 1700 lidí. Jde většinou o pobytová zařízení, která zajišťují zhruba dvě třetiny lůžkové péče v kraji.

„Každý rok pečlivě mapujeme potřeby z jednotlivých území, porovnáváme je s rozvojovými cíli Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb Libereckého kraje a následně zapracováváme s ohledem na finanční možnosti do Základní sítě sociálních služeb Libereckého kraje,“ uvedl Tulpa s tím, že potřebné jsou nejen služby pro seniory, ale také pro osoby s poruchami autistického spektra nebo například azylová bydlení pro osoby i rodiny s dětmi.

Příští rok bude Liberecký kraj žádat ministerstvo práce a sociálních věcí o 1,287 miliardy korun.

Poskytovatelé sociálních služeb, zařazení v základní síti, získávají podporu z ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV), obcí a dalších veřejných zdrojů. V letošním roce žádal Liberecký kraj z MPSV na financování sociálních služeb 1,062 miliardy korun, stejně jako v předchozích letech ale dostal méně - zhruba 834 milionů korun, to je necelých 79 procent. Do konce roku by měl kraj ještě dostat zhruba 93 milionů korun.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com | Zdroj TZ

Štítky Liberecký, sociální služby, Liberecký kraj, Petr Tulpa, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj má v plánu navýšení lůžek i pracovníků v sociálních službách  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.