Počasí dnes4 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Kvalita vody některých přírodních koupališť v Libereckém kraji se zhoršuje. Lidé hlásí zdravotní potíže

Kvalita vody na vodních plochách v Libereckém kraji, které pravidelně kontrolují hygienici, se s postupem léta zhoršuje. Kvůli zakalení nebo sinicím má sníženou kvalitu vody osm nádrží, to je čtvrtina ze sledovaných ploch.

Nově se na třetí stupeň pětibodové stupnice dostala voda Hamerského jezera na Českolipsku, důvodem je zvýšené množství sinic ve vodě. Podle údajů Krajské hygienické stanice v Liberci (KHS) je na stejné úrovni v kraji voda Máchova jezera na Českolipsku a rybníku Bažantník u autokempu v Sedmihorkách v Českém ráji.

Na druhém stupni jsou tři přírodní koupaliště na Českolipsku – v Zákupech, Nedamově u Dubé a nově také v Novém Boru. Mírně zhoršenou kvalitu v těchto nádržích značí snížená průhlednost vody, podobně je na tom také koupaliště v Jablonném v Podještědí na Liberecku. Zelená řasa zhoršila vodu Lesního koupaliště v Liberci. Na zbývajících sledovaných koupalištích v kraji je ale podle hygieniků kvalita vody dobrá.

Liberecký kraj je na vodní plochy bohatý, hygienici sledují letos na 33 nádržích a koupalištích kvalitu vody pravidelně. Na dalších 13 plochách se podle ředitelky KHS Jany Loosové dělá kontrola kvality vody alespoň dvakrát za letní sezonu. Bez obav se mohou podle hygieniků lidé koupat ve vodních Nádržích Fojtka a Mlýnice, sníženou průhlednost má voda Veseckého rybníka v Liberci.

Koupání může způsobit nepříjemnou vyrážku

Zdravotní potíže hlásili v minulých dnech lidé po koupání v Rokytnickém rybníce a v rybníce Hrudka v Českém ráji, hygienici proto provedli sběr plžů a jejich následné vyšetření na přítomnost cerkárií. To se potvrdilo, hygienici proto koupání na těchto plochách nedoporučují. „Cerkárie mohou koupajícím se osobám způsobit cerkáriovou dermatitidu, což je onemocnění projevující se vyrážkami trvajícími několik dní až týdnů a je doprovázeno intenzivním svědivým pocitem," řekla Loosová.

Pokud se člověk chce vykoupat v rybníce, který hygienici nekontrolují, měl by si ho podle Loosové nejprve dobře obhlédnout, zda do něj neústí nějaká kanalizace nebo odpad z výroby. „Co se týče sinic nebo řas, na to existuje velice jednoduchý test. Stačí PET lahev, naplnit ji vodou a nechat 20 minut stát. Pokud máte sekané jehličí, takový prstýnek nahoře, tak to jsou sinice. Řasy bývají v celém profilu nebo mívají tendenci se usazovat na dno," dodala ředitelka krajské hygienické stanice.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, rekreace, zdraví, koupaliště, Liberecký kraj, rybník, nádrž, Krajská hygienická stanice, Liberec, okres Česká Lípa, Český ráj, Máchovo jezero, Bažantník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvalita vody některých přírodních koupališť v Libereckém kraji se zhoršuje. Lidé hlásí zdravotní potíže  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.