Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Liberecký kraj má pro případnou další vlnu uprchlíků k dispozici 1 170 lůžek

Liberecký kraj má pro případnou další vlnu uprchlíků před válkou na Ukrajině k dispozici zhruba 1 170 volných lůžek, je to kolem 15 procent nasmlouvaných kapacit. Kraj má uzavřené smlouvy se 412 ubytovateli, kteří disponují bezmála 7 580 lůžky, většina je ale obsazená.

Krajským centrem pomoci Ukrajině v Liberci (KACPU) prošlo od března 18 523 uprchlíků, pro 6 900 z nich zajišťoval kraj ubytování. Aktuálně řeší Liberecký kraj ve spolupráci s městem Harrachov ubytování pro uprchlíky, kteří by měli opustit areál patřící Kanceláři Poslanecké sněmovny v Harrachově. „My jsme to poprvé projednávali na krizovém štábu před měsícem a půl, vyjádřili jsme nesouhlas s tím krokem. Ti lidé jsou na tom místě zvyklí, a pokud stát chce po krajích, samosprávách, podnikatelích, firmách a lidech, aby pomáhali ubytovávat uprchlíky, tak by měl jít příkladem," řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Podle Půty se vystěhovávání zatím pozastavilo. „Ve spolupráci s městem Harrachov hledáme nějaké náhradní ubytovací kapacity v Harrachově. Jsou tam maminky s dětmi, které chodí do harrachovské školy, a tam je priorita, aby mohly zůstat přímo na místě v Harrachově. Nechceme je stěhovat na jiné místo, kde by děti musely začít chodit do nějaké jiné školy," řek Půta. V zimní sezoně není ale podle něj snadné najít v oblíbeném krkonošském středisku volné ubytování.

Já chápu, že se státní zaměstnanci chtějí rekreovat, nevím ale, jestli model, že každá ze státních institucí má někde na horách chalupu nebo hotel, je při hledání úspor právě ideální. Tomuhle postoji nerozumím, zvlášť v téhle ne úplně jednoduché době. A myslím si, že každý v téhle zemi, když nepracuje zrovna v nějaké instituci, která má hotel v Harrachově nebo v jiném horském středisku, tak si musí zaplatit hotel, když chce jet někam na rekreaci," dodal liberecký hejtman.

Centrum pomoci Ukrajině funguje v Liberci od 1. března, největší nápor zažili tamní pracovníci 9. března, kdy v libereckém KACPU odbavili 791 ukrajinských válečných uprchlíků. Zpočátku bylo otevřeno 24 hodin denně včetně víkendů, postupně se ale s úbytkem uprchlíků pracovní doba zkrátila. Aktuálně je otevřeno v pondělí, středu a pátek od 08:00 do 16:00.

Už před ruskou invazí na Ukrajinu byli Ukrajinci nejpočetnější skupinou cizinců s trvalým či přechodným bydlištěm v Libereckém kraji. Podle údajů ze statistik ministerstva vnitra žilo v kraji na konci loňského roku 8294 Ukrajinců, což byla zhruba třetina všech cizinců v kraji. S příchodem uprchlíků se jejich počet více než ztrojnásobil, na konci října jich mělo trvalý či přechodný pobyt v některém ze čtyř okresů kraje 25.758, to je téměř 61 procent všech hlášených cizinců v kraji. Více než polovina Ukrajinců žije na Liberecku.

Hodnocení článku je 36 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS LK

Štítky ČR, Ukrajina, správa, boje, KACPU, Liberecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj má pro případnou další vlnu uprchlíků k dispozici 1 170 lůžek  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.