Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Prázdninový tip: Lužické hory nabízí zajímavé výlety i pro malé děti

Lužické hory jsou neobjeveným klenotem pohraničí, který v sobě skrývá mnohé. Na své si přijdou sportovci, umělci, ale i fanoušci dobrého piva. Náměty na výlet tady najdou také rodiny s malými dětmi.

Turisté mohou vyrazit třeba okruhem kolem kamenné zvěře. Havran v Polesí, Kozí hřbety, Žralok, Ptačí kameny nebo Sloní skály jsou skalní útvary, které získaly název podle svého tvaru. Náročnějším výstupem je pak výlet na nejvyšší vrchol Lužických hor Luž nebo na horu Klíč.

Tradičním řemeslem Lužických hor je pivovarnictví. Od vaření piva skoro v každé chalupě přes historická privilegia práva várečného a mechanizaci a automatizaci až po řemeslná piva malých pivovarů a jejich speciály. Minipivovary, pivovary a podniky, kde se podává pivo z místní produkce, propojuje Pivní stezka Lužických hor.  

Dalším řemeslem, které neodmyslitelně k Lužickým horám patří, je sklářství. Sto let letos slaví Sklářské muzeum v Kamenickém Šenově a pro své návštěvníky nabízí řadu akcí, které jsou věnovány oslavám jeho založení. V Lindavě se nachází sklárna Ajeto, v jejíž dílně se zájemci mohou seznámit s výrobou skleněných výrobků. Tamní Sklářská krčma nabízí vyfoukání skla nebo výrobu vlastního suvenýru.

Tipy na výlety pro děti:

Skleněná stezka Brniště
Trasa měří přibližně 2 kilometry a nabízí čtrnáct zastavení s aktivitami pro děti, její začátek je na parkovišti na okraji obce a vede přes náves ke Schröterově kapli, stojící na vrchu nad obcí, odkud je krásný výhled na Lužické hory. Na Skleněné stezce uvidíte zářící Skleněný strom, původní podobu kostela Sv. Mikuláše z počátku 19.století a v kapli u kostela si budete moci prohlédnout Lustr s názvem Jiří od Bořka Šipka. Na značení stezky jsou použité ověsky z křišťálových lustrů a barevné perle.

Meixnerova pohybová stezka Prysk
Start a cíl je na koupališti v Prysku, stezka měří 2 kilometry a je vhodná i pro terénní kočárky. Meixnerova stezka kopíruje stezky, které dříve používali místní skláři, i proto můžete cestou narazit na sklo. Cestu doprovází pohybové prvky a několik přírodních zajímavostí – Pískovcová vyhlídka, ke které vede stezka s bílým pískem používaným k výrobě skla. Další skalní útvary různých tvarů pak budete potkávat celou cestu. Na koupališti pak čekají vyhlídkové altány, pro děti hobití domečky a pro dospělé třeba možnost házet petanquovou koulí.

  

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky výlet, prázdniny, tip, Lužické hory, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Radka Konečná

Doporučuji také navštívit Jiřetín pod Jedlovou, užít si rozhled z hradu Tolštejn a pak se vydat na rozhlednu Jedlová. Tuto stezku zvládnou i děti.

Čtvrtek, 20. července 2023, 21:36Odpovědět

Prázdninový tip: Lužické hory nabízí zajímavé výlety i pro malé děti  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.