Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Novoborská radnice mění bílá okna za hnědá

Na radnici v Novém Boru probíhá rozsáhlá výměna všech oken. Projekt je rozčleněn do dvou fází. V letošním roce projdou rekonstrukcí okna v horních dvou patrech budovy, spodní patra přijdou na řadu příští rok.

Důvodem je stáří oken a zejména jejich stav. „Mnohá z oken netěsní, některá jdou velmi špatně otevírat, proto je výměna naprosto nezbytná,“ uvedl starosta města Jaromír Dvořák.

Jelikož budova radnice je památkově chráněnou stavbou, nová okna jsou vytvořena podle historických fotografií. Radnice se tak přiblíží svému původnímu vzhledu. „Vzhled, rozměry i členění oken jsou navrženy dle požadavků památkářů,“ sdělil vedoucí odboru rozvoje města Miroslav Jeništa. Výraznou změnou tak bude zejména barva, která se z aktuální bílé změní na hnědou.

V období dvou let bude vyměněno celkem 119 oken. Cena tohoto projektu se přiblíží ke 3 milionům korun. Z tohoto důvodu je celá zakázka rozdělena do dvou let, kdy vždy v letním období dojde k výměně oken ve dvou patrech. Do září tak budou nová okna instalována ve třetím a čtvrtém patře.

„Část finančních nákladů pokryje dotace ve výši šest set tisíc korun od Ministerstva kultury,“ řekla tisková mluvčí Radmila Pokorná. Dalších sto tisíc z projektu pokryje odměna za první místo v soutěži Historické město Libereckého kraje. Renovace by neměla výrazněji narušit chod Městského úřadu.

Foto Jiří Kühn, luzicke-hory.cz

Štítky Nový Bor, radnice, okna, rekonstrukce, okno, projekt, Jaromír Dvořák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Novoborská radnice mění bílá okna za hnědá  |  Českolipsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.