Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Sídliště Pod Holým Vrchem se dočká nových komunikací, parkovacích míst i hřiště

Sídliště Pod Holým Vrchem by mělo projít rozsáhlou regenerací. Město Česká Lípa zde chce vybudovat sto čtyřicet nových parkovacích míst, opravit chodníky a komunikace nebo vybudovat venkovní posilovnu.

Podle studie, kterou pro město zpracovala kancelář AF-Cityplan, se náklady na obnovu veřejného prostoru na sídlišti budou pohybovat kolem sto milionů korun.

Radnice chce projekt rozdělit do několika etap a žádat na ně dotace z programu Regenerace sídlišť. Na jednání českolipského zastupitelstva to řekl místostarosta Juraj Raninec, který materiál předkládal. Na sídlišti Pod Holým Vrchem o rozloze bezmála 25 hektarů je 1176 bytů.

Žije tam zhruba 2400 obyvatel. Stejně jako další sídliště v České Lípě postavená v 70. a 80. letech minulého století je i tady nedostatek míst k parkování. Ve špatném stavu jsou komunikace, chodníky jsou úzké, někde ani nejsou. Studie počítá s rozšířením a dobudováním chodníků, ale také s vybudováním nových cest a cyklotras. Vzniknout má 140 nových parkovacích míst, což prostor k parkování zvýší o pětinu.

Studie mimo jiné počítá s vybudováním lávky přes železnici nebo smyčky pro auta u školy, kde by mohly děti bezpečně vystoupit a nastoupit do rodičovských aut. „Přibudou nová stromořadí, v plánu jsou tři komunitní zahrady nebo retenční nádrž,“ řekl na jednání zastupitelstva zástupce zpracovatele studie Martin Wedell.

V lesoparku by měla přibýt venkovní posilovna, síť cest a stezek nebo přírodní dětské hřiště. Zastupitelé dnes projekt schválili, jeho realizace už ale bude na nově zvolené reprezentaci města. Revitalizace sídliště Pod Holým Vrchem není prvním podobným projektem ve městě, kde žije 37.500 obyvatel.

Před dvěma lety začala revitalizace největšího sídliště Špičák, do které už město dalo několik desítek milionů korun. Právě pro regeneraci panelových sídlišť hlasovali obyvatelé města nejčastěji v anketě, kterou před dvěma lety radnice vyhlásila při krajských volbách. V minulosti lidé kritizovali špatnou komunikaci radnice s obyvateli při přípravě projektu revitalizace na Špičáku. „Tentokrát jsme proto využili služeb komunikační agentury,“ dodala starostka Romana Žatecká.

Autoři | Foto Andrea Morkusová

Štítky sídliště, oprava, revitalizace, Česká Lípa, parkování, Holý vrch, chodník, Juraj Raninec, Romana Žatecká, Špičák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sídliště Pod Holým Vrchem se dočká nových komunikací, parkovacích míst i hřiště  |  Českolipsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.