Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Stav Kounicova domu je kritický, během zimy by mohlo dojít ke zřícení jeho části

Historický měšťanský dům v centru České Lípy od svého požáru v roce 2015 stále jen chátrá. V první polovině letošního roku schválilo město odkoupení těchto pozůstatků za 1,9 milionu korun. Doposud se zde ovšem nic nedělo, teprve hrozba blížící se zimy dala věci do pohybu.

Kounicův dům je významnou historickou památkou, rozhodně ale tak nevypadá. V minulosti byl možná chloubou historického centra, teď je spíše jeho ostudou. Na jeho stavu se podepsal nejen požár, ale i následná nečinnost původního majitele. „Po tři roky neprovedl majitel domu žádné zabezpečovací práce. Výsledkem je tak aktuální stav domu,“ uvedla starostka České Lípy Romana Žatecká.

Ani zastupitelstvo se ale do záchrany domu nehnalo. „Na posledním zasedání nebyli zastupitelé schopni přijmout žádné stanovisko k této budově,“ dodala starostka. Stavba ze 17. století přitom po záchraně doslova prahne. 

Záchrana za pět minut dvanáct?

Stav měšťanského domu je doslova kritický. Nejenže by zimní měsíce a s nimy spojené klimatické podmínky mohly objektu ještě uškodit, ale mohlo by dojít i k ohrožení sousedních budov i lidí, kteří se pohybují v blízkosti Kounicova domu. Nyní tedy Rada města rozhodla alespoň o provedení nejnutnějších opatření. 

Kounicův dům byl postaven v roce 1771 a od roku 1958 je kulturní památkou. V květnu 2015 zachvátil budovu požár.

Jestli k zabezpečení domu dojde, ale není jisté. Sehnat v tomto období stavební firmu, která navíc práce zvládne ve velmi krátkém termínu, není jednoduché. „Pokud by práce nebyly rychle provedeny, hrozí další nevratné poškození. Zároveň si ale uvědomujeme, že kapacity většiny firem jsou nyní zcela naplněny,“ dodal místostarosta Jiraj Raninec.

Podle odborného posudku je nutné co nejdříve alespoň podepřít klenby, odklidit zřícené stropy a omítky, alespoň provizorně zabednit otvory oken a zejména zajistit dočasné zastřešení. V současnosti tak nezbývá než doufat, že se najde firma, která svých zásahem pomůže Kounicovu domu přečkat zimu. Pokud před prvními vločkami nebudou nutná opagtření provedena, hrozí například zřícení kleneb nebo zdiva.

Foto Město Česká Lípa

Štítky Kounicův dům, Česká Lípa, rekonstrukce, dům, zima, požár, Romana Žatecká

Stav Kounicova domu je kritický, během zimy by mohlo dojít ke zřícení jeho části  |  Českolipsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.