Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Ruiny v Ralsku jdou k zemi, další demolice Liberecký kraj chystá

V bývalém vojenském prostoru Ralsko pokračuje bourání ruin, které tam zůstaly po sovětské armádě. K zemi jdou v těchto dnech bývalá kotelna, sklad uhlí nebo letní kino. Další demolice zhruba deseti vybraných objektů Liberecký kraj připravuje. Náklady se odhadují bez DPH na bezmála 30 milionů korun. Demolice v Ralsku zahájil Liberecký kraj před třemi lety, stále tam zbývají desítky ruin, které je třeba postupně odstranit.

„Zároveň tam řeší resort regionálního hospodářského rozvoje využití dotací z ministerstva pro místní rozvoj (MMR), protože na demolice některých z těch objektů by měly jít dotace použít, takže bychom se rádi ucházeli o tady tu až 50procentní dotační podporu," řekl hejtman Martin Půta. Zatím kraj demolice v prostoru financoval z vlastního rozpočtu. „Je to první pozitivní výstup z návštěvy vlády v Libereckém kraji, která tu byla skoro před rokem," poznamenal Půta.

Prostor Ralsko o rozloze 250 kilometrů čtverečních využívala sovětská armáda do počátku 90. let. K vojenským účelům ale sloužil už zhruba od poloviny minulého století. Ralsko patří k lokalitám nejzatíženějším pobytem sovětských vojsk. Liberecký kraj převzal část prostoru od státu v roce 2007. I když budovy bývalého generálního štábu nebo kulturního domu už těžké stroje srovnaly se zemí, stále je tam kolem 170 objektů. Některé stojí a jsou v havarijním stavu, jiné už se zřítily. Na jejich odstranění bude kraj podle odhadů potřebovat kolem 100 milionů korun.

„My jsme loni připravili projektovou dokumentaci na zbourání 15 baráků od Loužnice na letiště Hradčany. Až se zbourají, tak až na nějaké výjimky by to tam mělo být čisté. Z těch 15 je už pět vysoutěžených a teď se bourají a těch dalších deset je připravených," řekl Jan Růžička, ředitel Krajské správy silnic Libereckého kraje, která prostor spravuje.

Nová zakázka je rozdělena na dva soubory v odhadované ceně téměř 14 a 16 milionů korun. Čeká se ale, že v soutěži půjdou náklady dolů. „Nabídky nás v minulosti často překvapily, protože byly i za 30 procent předpokládané ceny," dodal.

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky armáda, demolice, Ralsko, Liberecký kraj, Sovětská armáda, Vojenský prostor Ralsko, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky, Martin Půta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ruiny v Ralsku jdou k zemi, další demolice Liberecký kraj chystá  |  Českolipsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.