Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

I vězni mají právo na vzdělání, ve Stráži jich již 18 získalo výučák

V Česku existuje hned několik věznic se školskými vzdělávacími středisky a jednou z nich je i věznice ve Stráži pod Ralskem. Zde se mají možnost odsouzení vzdělávat od roku 2015.

Zdejší vzdělávací středisko nabízí vyučení v oboru obráběč kovů nebo se mohou vězni vzdělávat v kurzu - počítačovém, strojním nebo třeba zámečnickém. Vedení věznice si středisko pochvaluje, ačkoli na začátku se museli potýkat s drobnými problémy.

Vzdělávací středisko funguje ve Stráži od září 2015 a za tu dobu úspěšně prošlo kurzy 160 absolventů a 18 jedinců dokonce získalo výuční list.

„Ze začátku jsme museli zvážit vhodné propojení výuky s legislativou výkonu trestu odnětí svobody. Museli jsme také vytvořit vhodné podmínky pro „domácí“ přípravu,“ uvedl ředitel věznice Ladislav Blahník. Nyní si ale fungování střediska pochvaluje.

Vzdělání může u vězňů fungovat nejen jako rozptýlení, ale také jako motivace a příprava na život po ukončení výkonu trestu. Díky kvalifikaci mohou lépe najít zaměstnání. „V dnešní době je velká poptávka po kvalifikovaných pracovních silách. Vzdělávání osob ve výkonu trestu navíc pomáhá k jejich resocializaci,“ komentoval náměstek hejtmana Petr Tulpa, který věznici ve Stráži v uplynulých dnech navštívil. 

Aktuálně ve vzdělávacím středisku studuje 98 vězňů. Dvačtyřicet z nich se vzdělává v učebním oboru, zbytek navštěvuje kurzy.

Výsledky ukazují, že studium vězňů je poměrně úspěšné. Přibližně dvěma třetinám odsouzených se daří výuku zdařile zakončit. Pokud dojde na ukončení studia, většinou je to ze strany samotných vězňů. „Důvodem bývají zdravotní problémy nebo to, že nestačí na stuidum,“ sdělil vedoucí střediska strážské věznice Jindřich Krous.

Foto pixabay.com

Štítky Stráž pod Ralskem, Česko, Petr Tulpa

I vězni mají právo na vzdělání, ve Stráži jich již 18 získalo výučák  |  Českolipsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.