Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Česká Lípa bojuje s nedostatkem lékařů, nabízí až půl milionovou dotaci na ordinaci

Chybějící zubaři, praktičtí i oční lékaři. Ty se snaží Česká Lípa nalákat na finanční příspěvek na zřízení ordinace. Město může mezi lékaře rozdělit až tři miliony korun.

Česká Lípa znovu nabízí dotace lékařům, kterých je ve městě nedostatek. Na zřízení ordinace mohou od města získat až půl milionu korun. Dotace jsou určeny na podporu vybraných oborů, jako jsou zubaři, praktičtí lékaři pro děti i pro dospělé, peníze jsou určeny i specialistům v oboru revmatologie nebo očním lékařům, řekla dnes novinářům starostka Jitka Volfová. V programu jsou tři miliony korun, žádosti bude město přijímat od 3. do 18. dubna.

Program na podporu zdravotních služeb vyhlásila Česká Lípa poprvé loni. Žádného lékaře se ale získat nepodařilo. Přihlásil se jediný zájemce, který ale nesplnil podmínky. Město se letos rozhodlo program vypsat znovu a podmínky rozšířilo. „Je důležité, abychom zajistili lékařskou péči, a nebudeme zkoumat, kdo ji poskytuje. Původně byly vyčleněny státní organizace, krajské i městské, které o tuto dotaci žádat nemohly, to teď padlo,“ řekla Volfová.

Program podle Volfové vychází ze studie, kterou zpracovala Všeobecná zdravotní pojišťovna. Analýza ukázala nedostatečné pokrytí zdravotní péče v oboru stomatologie a revmatologie. Chybět budou brzy i praktičtí lékaři pro děti i dospělé, jejichž průměrný věk se aktuálně pohybuje kolem 56 až 58 let. Až půlroční jsou objednací lhůty k očním lékařům. Starostka nevyloučila, že se podporované obory budou měnit v reakci na situaci ve městě i na základě podnětů jeho obyvatel.

Česká Lípa má deset dotačních programů, v nichž letos rozdělí bezmála 30 milionů korun, o pět milionů víc než loni. Nejvíc peněz půjde tradičně do sportu. Na podporu sportování dětí a mládeže, ale i dospělých nebo handicapovaných půjde letos 13 milionů korun, téměř o čtvrtinu víc než loni. Osm milionů korun je v programu na podporu registrovaných sociálních služeb, 1,75 milionu korun půjde na podporu celoroční činnosti spolků a kulturní činnost. Další zhruba čtyři miliony na přímé dotace mají podle Volfové k dispozici rada a zastupitelstvo.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Českolipsko, lékaři, dotace, ordinace, lékař, Česká Lípa, Jitka Volfová, Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky

Česká Lípa bojuje s nedostatkem lékařů, nabízí až půl milionovou dotaci na ordinaci  |  Českolipsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.