Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hasiči u Mácháče se dočkají nové základny. Práce začnou v létě

Zbrusu nové stanice se dočkají hasiči v Doksech. Stavět se začne ještě letos v létě, a to i přesto, že se nepodařilo získat evropskou dotaci. Celá částka tak půjde ze státního rozpočtu.

Výstavba nové stanice pro profesionální hasiče v Doksech u Máchova jezera na Českolipsku začne v létě a skončit by měla do konce příštího roku. Její vybudování si vyžádá přes 60 milionů korun, řekl krajský ředitel hasičů Luděk Prudil. „Dokončili jsme výběr dodavatele a jsme v režimu před podpisem smlouvy,“ uvedl Luděk Prudil. Náklady na výstavbu nové stanice se budou podle něj hradit ze státního rozpočtu, evropskou dotaci se hasičům nepodařilo získat.

Profesionální jednotka hasičů funguje v Doksech od června minulého roku. Vznikla, protože jde o místo vyhledávané turisty a často tam jsou i lesní požáry. Na Českolipsku měli hasiči předtím profesionální stanici jen v České Lípě, odkud jim cesta do Doks trvala 20 minut. Zatím mají hasiči v Doksech zázemí ve stavebních buňkách, k dispozici jich mají sedm.

Nová stanice bude stát v blízkosti hlavní silnice z Mladé Boleslavi na Českou Lípu, nedaleko obchodu Lidl. „Stanice je typu P1, to je ta nejmenší stanice, kde základní početní stav jedné směny hasičů je pět lidí,“ uvedl Prudil. Zvláštností nové stanice bude podle něj zásobování vodou. „Protože v té oblasti je to s vodou trochu složitější, tak tam máme studny a speciální nádrže na vodu, tak abychom mohli cisternu po návratu od požáru velmi rychle doplnit,“ dodal.

Za první rok činnosti vyjeli hasiči z Doks k 306 případům. Zhruba ve třetině případů šlo o technickou pomoc, kam patří odstraňování následků po přírodních katastrofách či vyhledávání a záchrana lidí či zvířat z nedostupných terénů a prostorů. K odstraňování následků po dopravních nehodách vyjeli v 88 případech a k požárům v 71.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky Doksy, Českolipsko, stanice, léto, požár, okres Česká Lípa, Česká Lípa, Máchovo jezero, Lidl

Hasiči u Mácháče se dočkají nové základny. Práce začnou v létě  |  Českolipsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.