Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Spolek Vedlejší kolej proměnil skladiště na kulturní centrum

Velkou proměnou prošla budova, která dříve sloužila jako nádražní sklad. Nyní je v ní totiž kulturní centrum.

V kulturní centrum, které bude sloužit výstavám, koncertům, přednáškám a dalším akcím, se proměnilo jedno ze zanedbaných nádražních skladišť v Novém Boru na Českolipsku. Zasloužila se o to parta nadšenců ze spolku Vedlejší kolej za vydatné pomoci několika desítek dobrovolníků. Už v pátek se nový prostor, který stejně jako spolek nese název Vedlejší kolej, otevře poprvé veřejnosti. V sobotu 9. listopadu se pak uskuteční Martinské trhy a 14. prosince Předvánoční bleší trh.

„Vzniklo to tak, že jsem sháněl prostor na společnou výstavu výtvarníků z Boru. Když jsem dal výzvu na facebook, tak se mi ozval kamarád Radek Kronika s tím, že by bylo zajímavé použít ty sklady. Pak nás napadlo, že by se to dalo využívat nejen na výstavu, ale i na spoustu jiných akcí,“ popsal dnes začátky projektu Janek Jiříček ze spolku Vedlejší kolej. Sklady, které jsou stejně jako nádraží staré 150 let, patří městu, a tak se spolek s radnicí dohodl na pronájmu.

Špinavé stěny, prach a rozplácená okna

Když v srpnu dostali klíče, čekalo je obrovské množství práce. „Byly tu špinavé opadané stěny, na vysokém krovu stoletý prach. Okna byla omlácená, některá i vysklená, oprýskaná vrata. Začali jsme tím krovem, který jsme měsíc drhli košťatama na lešení v respirátorech a kombinézách,“ popsal podobu prostoru novoborský výtvarník. Bylo potřeba vyčistit celý prostor, opravit okna, fasádu i vnitřní omítky. S financováním úprav a provozu pomohl grant Nadace Via, ale také dárci.

Vedle čtyř nadšenců, kteří se spojili ve spolku Vedlejší kolej, pomáhala s úpravou řada dobrovolníků. „Musím říct, že mě ten zájem až překvapil. Teď každý týden děláme takzvaný 'Prach, pot a koleje', což jsou brigády pro veřejnost a v podstatě se schází čím dál víc lidí. Teď už byl pojedenácté a už se tady vystřídalo víc než 30 lidí. Někteří chodí pravidelně, i v jiné dny,“ řekl Jiříček.

Nedostatkem centra je chybějící voda a toalety. Ty zatím budou řešit mobilními záchody. „Přes zimu to ale chceme zkusit vyřešit,“ dodal. Někdejší sklady také nelze jednoduše vytápět, na páteční zahájení ale využijí průmyslový teplomet. „Plánujeme hlavně sezonní provoz,“ řekl Jiříček. Pořádat tu chtějí výstavy, koncerty, přednášky, promítání nebo divadlo. Prostor je podle něj multifunkční a variabilní.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, zajímavosti, stavby, železnice, kultura, Nový Bor, AUDIO, FOTO, kulturní dům, výstava, okno, okres Česká Lípa, Facebook

Spolek Vedlejší kolej proměnil skladiště na kulturní centrum  |  Českolipsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.