Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Česká Lípa příští rok výrazně zainvestuje do škol. Do jejich oprav dá přes 120 milionů

Česká Lípa má v příštím roce hodně investovat a skoro šedesát procent peněz půjde na rekonstrukce místních škol, ale také jejich blízkého okolí, třeba školních hřišť.

Česká Lípa dá v příštím roce do oprav a rekonstrukcí svých školských budov 123 milionů korun, je to téměř 60 procent z plánovaných investic. Největší akcí bude zateplení Základní školy Lada, pokračovat budou také práce na zateplení Mateřské školy Na Výsluní nebo na Základní škole Speciální Jižní. V plánu jsou i úpravy školních hřišť zjistila ČTK z návrhu rozpočtu, který radnice zveřejnila na svých internetových stránkách.

Práce na zateplení Základní školy Lada začaly už v září a přijdou na 87 milionů korun, původní odhad byl zhruba o sedm milionů nižší. „Projektant odhadoval náklady na zakázku v polovině roku 2018, od té doby však velmi vzrostly ceny prací i materiálů,“ řekla starostka Jitka Volfová. Dražší bude podle ní hlavně vzduchotechnika a také materiál na zateplení. Projekt počítá nejen s celkovým zateplením fasády a střech všech pavilonů školy, ale také s výměnou všech oken a dveří. Budovy budou vybavené systémem nuceného větrání a na střechu dostanou fotovoltaické panely.

Už letos v září měla začít oprava a zateplení Mateřské školy na Výsluní. Práce na projektu za bezmála 17 milionů korun ale začnou až po Nové roce. „Vítěz veřejné soutěže odmítl podepsat smlouvu, a tak ji bylo nutné vypsat znovu. Školka je už od podzimu prázdná, děti by se do ní měly vrátit až v příštím školním roce,“ řekla mluvčí radnice Kristýna Kňákal Brožová. Stejně jako v případě zateplení školy na Ladech i na tuto akci získalo město dotaci z Operačního programu Životní prostředí.

Česká Lípa počítá v příštím roce s příjmy téměř 751 milionů korun, výdaje budou ještě o 167 milionů korun vyšší. S žádným zadlužováním ale vedení města nepočíná, na investice použije peníze z investičního fondu a také z přebytku minulých let. Do investic půjde 211 milionů korun, je to zhruba o pětinu méně než bylo v plánu letos. O rozpočtu bude českolipské zastupitelstvo jednat 18. prosince.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky škola, rekonstrukce, Čeksolipsko, Česká Lípa, oprava, investice, základní škola, Jitka Volfová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česká Lípa příští rok výrazně zainvestuje do škol. Do jejich oprav dá přes 120 milionů  |  Českolipsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.