Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Nový Bor splatil všechny své dluhy, příští rok tak může investovat přes 50 milionů

Nový Bor schválil už v listopadu předčasné splacení závazků z předchozích let a díky tomu do nadcházejícího roku vstupuje s čistým štítem. A díky tomu může do investic v následujících měsících dát více než 53 milionů korun.

Zcela bez dluhů vstoupí do nového roku Nový Bor na Českolipsku. Zastupitelé pátého největšího města v Libereckém kraji schválili už v listopadu předčasné splacení závazků z let 2006 a 2017. Do investic tak může příští rok město dát přes 53 milionů, zhruba dvakrát víc než letos, informovala mluvčí radnice Radmila Pokorná. Na letošek připravili v Novém Boru projekty za 26 milionů.

Největší objem peněz, téměř 18 milionů korun, půjde do obnovy památkově chráněného domu vedle Sklářského muzea. Rekonstrukce hrázděného domu v Kalinově ulici začala už letos na jaře. Z 90 procent ji zaplatí Evropská unie v rámci přeshraničního projektu Nového Boru a polské Jelení Hory „Cesta skla v česko-polském příhraničí“. Po dokončení bude dům sloužit muzeu jako archiv, vzniknou tam i badatelny a prostory pro představení sklářských technik. Přesune se tam také turistické informační centrum, které v současnosti sídlí v nevyhovujících prostorách.

„Chceme konečně postavit za zhruba 10,5 milionu korun také víceúčelové sportovní hřiště pro Základní školu náměstí Míru, která, ač tam chodí přes 600 dětí, dosud nikdy ve své historii neměla venkovní hřiště. Jeho stavbu jsme měli připravenou již v roce 2018, ale protože nám firmy odstoupily ze soutěže, museli jsme projekt zastavit. Teď se k němu vracíme a věřím, že ho dotáhneme do konce,“ řekl starosta Jaromír Dvořák. Více než pět milionů dá podle něj město do výměny oken, dveří a střechy budovy školní družiny v Arnultovicích, zhruba 4,5 milionu půjde do stavebních úprav Mateřské školy Srdíčko.

Nový Bor počítá v příštím roce s příjmy 245 milionů korun, výdaje budou ještě asi o 15 milionů vyšší. Schodek město pokryje ze zůstatku na svých účtech s žádným dalším zadlužováním zatím nepočítá. „V posledních letech rozpočet koncipujeme jako schodkový, vždy jsme ale skončili s přebytkem,“ řekla k rozpočtu místostarostka Stanislava Silná. Pro letošní rok počítalo dvanáctitisícové město s příjmy téměř 229 milionů korun, výdaje měly být ještě zhruba o tři miliony vyšší.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Nový Bor

Štítky ČR, správa, hospodářství, rozpočet, Nový Bor, 2020, projekt, Evropská unie, Liberecký kraj, okres Česká Lípa, Jaromír Dvořák, Mateřská škola Srdíčko, Jelenia Góra

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nový Bor splatil všechny své dluhy, příští rok tak může investovat přes 50 milionů  |  Českolipsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.