Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Česká Lípa chce vybudovat na kraji města nové koupaliště

V areálu v Dubici by mělo vyrůst nové moderní koupaliště. Náklady na jeho vybudování by se měly pohybovat okolo 130 milionů korun.

Česká Lípa chce vybudovat venkovní koupaliště v rekreačním areálu v Dubici na okraji města. Bazén by měl vyrůst vedle zatopeného lomu, kde je ale kvůli přemnoženým sinicím už léta koupání zakázané. Radnice nechala zpracovat ověřovací studii, která měla ukázat, jak velký bazén je tam možné postavit. Studii dnes představili autoři městskému zastupitelstvu, které záměr podpořilo a schválilo přípravu stavby. Koupaliště přijde podle odhadů na 130 milionů korun.

O vybudování koupaliště se ve městě s 37.000 obyvateli diskutuje už 30 let. V minulosti už byly plány na výstavbu bazénu v Dubici, předchozí vedení města v čele s ČSSD ale připravilo výstavbu koupaliště vedle Sportareálu v centru. Projekt za zhruba 108 milionů korun byl ale kvůli umístění terčem kritiky. Nové vedení města v čele s ANO se rozhodlo záměr opustit a vrátit se k plánům v Dubici. Problémem je totiž nedostatek jiných městských pozemků, na nichž by mohlo koupaliště vyrůst.

Nový projekt počítá v Dubici s výstavbou bazénu o rozloze téměř 1000 metrů čtverečních, s dětským brouzdalištěm, skluzavkami, tobogánem a dalšími atrakcemi. Ve srovnání s projektem plánovaným u Sportareálu je zhruba o pětinu větší. „Projekt je dražší, ale je třeba říct, že má větší kapacitu. Navíc jsme se posunuli v čase a ceny stavebních prací šly nahoru,“ řekla starostka Jitka Volfová. Projektu v centru navíc podle ní chybělo parkoviště. I když v Dubici by měl bazén vyrůst částečně na místě plochy k parkování, k dispozici tam zůstane místo pro 185 aut.

Přírodní areál Dubice má podle starostky pro koupaliště veškeré zázemí. Navíc tam již nyní fungují atrakce pro děti a také oblíbený vlek na vodní lyže. „Umístěním venkovního bazénu s čistou vodou doplníme nabídku služeb,“ řekla Volfová. Areál ale podle ní leží v záplavové zóně. Původně radnice chtěla umístit bazénovou vanu přímo do přírodní nádrže, to ale Povodí Ohře nedovolilo. Nereálný tak je podle starostky i protinávrh Oldřicha Pance, který chtěl v lomu jen oddělit plochu ke koupání hrází. Podporu ostatních zastupitelů dnes ale návrh nezískal.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky správa, rekreace, koupaliště, Č. Lípa, Česká Lípa, Dubice, bazén, projekt, Jitka Volfová, ČSSD, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česká Lípa chce vybudovat na kraji města nové koupaliště  |  Českolipsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.