Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V českolipské nemocnici skončila speciální koronavirová jednotka

V Nemocnici s poliklinikou Česká Lípa včera skončil provoz speciální koronavirové jednotky, kterou na konci března otevřeli v bývalých garážích. "Polní nemocnice" se dvěma lůžky s možností plicní ventilace a deseti standardními lůžky byla určena pro pacienty s podezřením na covid-19, kteří tam čekali na výsledky testů. Za dobu provozu ji využili pro stovku pacientů. Už není potřeba, řekl ředitel nemocnice Pavel Marek.

Českolipská nemocnice je druhým největším zdravotnickým zařízením v Libereckém kraji, disponuje 488 lůžky, z toho 122 tvoří lůžka následné péče. Zdejší oddělení následné péče patří k největším v kraji. „V průběhu pandemie jsme ale počet pacientů postupně snížili na nějakých 70,“ řekl Marek. Vytvoření samostatného oddělení pro pacienty s podezřením na covid-19 mělo podle něj minimalizovat riziko přenosu nákazy. Infekční oddělení Česká Lípa nemá, to je jen v největší Krajské nemocnici Liberec.

Speciální oddělení vybudovali v České Lípě za 80 hodin z bývalých garáží v zadní části areálu. Samostatná jednotka je zcela oddělena od prostor nemocnice. „Chceme ji zakonzervovat, protože se trošku bojíme, uvidíme, co přinese podzim. Dokonce jsme uvažovali, že bychom tam ve spolupráci se zdravotní školou udělali cvičné místo," dodal Marek.

Českolipská nemocnice slouží pro spádovou oblast s více než 100.000 obyvateli, jiná nemocnice v regionu není. Okres na tom byl v Libereckém kraji, pokud jde o nový koonavirus, nejlépe. Od začátku pandemie tam testy potvrdily covid-19 jen u sedmi lidí, v celém kraji se onemocnění zatím prokázalo u 199 lidí, z toho přes 80 procent se už uzdravilo. Jen čtyři nemocní komplikacím spojeným s novým koronavirem podlehli. Šlo o seniory, kteří měli jiná závažná onemocnění.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Nemocnice ČL

Štítky ČR, nemocnice, koronavirus, Č. Lípa, pacient, COVID-19, Pavel Marek, Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa, a.s., Liberecký kraj, Česká Lípa, Krajská nemocnice Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V českolipské nemocnici skončila speciální koronavirová jednotka  |  Českolipsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.