Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Kounicův dům má už svého projektanta. Dříve než za dva roky ale rekonstrukce nezačne

Rekonstrukce vyhořelého Kounicova domu v České Lípě nezačne dřív než za dva roky. Město teď vybralo projektanta, tým v čele s architektem Ondřejem Tučkem má na zpracování projektu rekonstrukce památkově chráněné budovy 16 měsíců. Po výběru dodavatele stavby bude jeho úkolem také autorský dozor v průběhu rekonstrukce, řekla ČTK mluvčí českolipské radnice Kristýna Kňákal Brožová. Po rekonstrukci se do Kounicova domu přesune Dům dětí a mládeže Libertin.

Měšťanský dům známý také jako Kounicův dokončili v roce 1771 tehdejší majitelé panství Kounicové. Postavili ho na místě vrchnostenského pivovaru, který v letech 1611 a 1698 zničily požáry. Dům původně sloužil úředníkům panství, v dalších letech v něm byla solnice, vojenská nemocnice, celnice, české gymnázium a ve druhé polovině 20. století Svazarm. V květnu 2015 památkově chráněný dům vyhořel, příčinou byly svařovací práce na střeše. Při požáru o střechu přišel a od té doby chátral.

Do domu bez střechy několik let pršelo a byl už v havarijním stavu. Hrozilo nejen jeho zničení, ale i poškození sousedních budov nebo zranění chodců. Město dům odkoupilo předloni v srpnu za 1,9 milionu korun od Sdružení sportovních svazů České republiky, které od požáru na domě žádné práce nedělalo. Za zchátralou budov chtělo sdružení původně ještě o tři miliony víc, nakonec ale slevilo.

Radnice už musela investovat zhruba osm milionů korun do statického zabezpečení budovy a jejího provizorního zastřešení. Příprava projektu obnovy bude náročná. „Hodnotícím kritériem pro výběr projektanta byla kromě ceny také kvalita realizačního týmu. Dodané podklady hodnotili tři nezávislí odborní poradci a tým pana architekta Tučka získal nejvyšší hodnocení," řekl místostarosta Martin Brož. V rozpočtovém výhledu počítá město na rekonstrukci s 80 miliony korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Česká Lípa

Štítky ČR, památky, stavby, správa, Č. Lípa, dům, rekonstrukce, Česká Lípa, požár, Martin Brož, Sdružení sportovních svazů České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kounicův dům má už svého projektanta. Dříve než za dva roky ale rekonstrukce nezačne  |  Českolipsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.