Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Domov Lada pro ženy s kombinovaným postižením je hotový, domov poskytne šesti klientkám

Celkem šesti ženám poskytne zázemí nový Domov Lada, který je součástí krajského Domova Sluneční dvůr z Jestřebí. Na Českolipsku skončila jeho výstavba, která stála 21,8 milionu korun.

Na Českolipsku skončila výstavba dalšího domu pro klientky krajského Domova Sluneční dvůr z Jestřebí, který v regionu pečuje o ženy s kombinovaným postižením. Je v České Lípě a žít v něm bude šest žen. V tiskové zprávě o tom dnes informoval mluvčí kraje Jan Mikulička.

Dům na Ladech je třetí, který byl dokončen jako součást transformace sociálních služeb tohoto domova. Cílem projektu, na který se podařilo kraji získat evropskou dotaci, ale není jen zlepšení podmínek bydlení pro obyvatelky domova. „Je i ve znamení většího zapojení našich žen do rozhodování o běžných záležitostech svého žití. Co si udělat k jídlu, kdy si dát kávu nebo čaj, kdy jít na procházku, popřípadě do kina a tak dále," uvedl ředitel Domova Sluneční Dvůr Pavel Kos.

Domov z Jestřebí poskytuje sociální služby 49 klientkám ve věku od 36 do 78 let věku, které mají z důvodu mentálního postižení popřípadě dalšího přidruženého postižení sníženou soběstačnost a jsou závislé na pomoci jiných úplně či částečně. Loni na jaře se osm žen přestěhovalo do domu v České Lípě, který pro ně kraj za sedm milionů korun zrekonstruoval. Dalších 12 žen našlo nový domov před měsícem v Sosnové, v nově postaveném domě se dvěma byty. V každém z nich je šest jednolůžkových pokojů se společnou obytnou kuchyní.

Transformace v Domově Sluneční Dvůr pokračuje. „V Jestřebí mají být v listopadu 2021 dokončeny tři domácnosti pro 18 klientek. Půjde o tři jednopodlažní, vzájemně propojené domy sociální péče, z nichž každý bude poskytovat samostatnou domácnost pro šest žen," dodal Mikulička.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky ČR, sociální, stavby, správa, Liberecký, handicapovaní, domov, okres Česká Lípa, Jestřebí, dům, Česká Lípa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Domov Lada pro ženy s kombinovaným postižením je hotový, domov poskytne šesti klientkám  |  Českolipsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.