Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Česká Lípa na příští rok plánuje investice za bezmála 300 milionů korun

Navzdory očekávanému propadu daňových příjmů plánuje pro příští rok Česká Lípa investice za téměř 300 milionů korun. Je to zhruba o pětinu víc než letos.

Rozpočet schválilo českolipské zastupitelstvo. Se zadlužováním ve třetím největším městě v Libereckém kraji nepočítají. Město využije peněz, které si našetřilo v minulosti, řekla starostka Jitka Volfová (ANO). Podle závěrečného účtu měla Česká Lípa na začátku roku na účtech 914 milionů korun.

Českolipská radnice počítá pro příští rok s příjmy 777,071 milionu korun, výdaje by měly být ještě o téměř 176 milionů vyšší. Rozpočet počítá s daňovými příjmy 630,6 milionu korun, letos byly očekávané daňové příjmy zhruba o pět procent vyšší. Rozpočet města na rok 2021 zatím podle Volfové nepočítá s vlivem zrušení superhrubé mzdy. „Případná korekce bude provedena rozpočtovým opatřením dle skutečného vývoje a dopadu na příjmy města," řekla starostka, která návrh zastupitelstvu předkládala.

Podle Volfové se město při přípravě rozpočtu snažilo snížit provozní výdaje. Ty by měly dosáhnout 653,5 milionu korun, ty letošní přitom po úpravách v průběhu roku narostly na téměř 695 milionů. Investice ale Česká Lípa omezovat nechce. Pokračovat tak budou letos zahájené akce. Největší z nich je rekonstrukce Jiráskova divadla, na niž je v rozpočtu na příští rok 90 milionů korun. Rozpočet počítá i s revitalizací Kulturního domu Crystal, rekonstrukcí bývalé pojišťovny i s modernizací školských budov. Pokračovat bude i příprava nových projektů, jako je výstavba venkovního koupaliště v Dubici nebo rekonstrukce vyhořelého Kounicova domu.

Schodkový rozpočet připravili v České Lípě už na letošní rok. Původně počítal s příjmy 750,753 milionu korun a výdaji 918,082 milionu. Po posledních úpravách v říjnu ale příjmy překročily 800 milionů korun a výdaje vzrostly na bezmála 941 milionů. Na investice bylo původně přes 252 milionů korun, některé se ale nerealizovaly. Radnice třeba odložila plánovanou opravu běžeckého oválu na městském stadionu. „Ukázalo se, že bude třeba větší investice," řekla Volfová. Na projekt chce žádat dotaci.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto mucl.cz

Štítky ČR, správa, hospodářství, rozpočet, Č. Lípa, 2021, Česká Lípa, investice, Jitka Volfová, rekonstrukce, Liberecký kraj, Jiráskovo divadlo (Česká Lípa)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česká Lípa na příští rok plánuje investice za bezmála 300 milionů korun  |  Českolipsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.