Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Místo garáží vyroste v Zákupech moderní hasičská zbrojnice

V Zákupech vyroste moderní hasičská zbrojnice na místě bývalých garáží u hlavní silnice na Mimoň. Garáže již před několika lety město odkoupilo.

Stavět se mělo už loni, nová základna měla být dárkem pro zdejší hasičský sbor, který slavil 170 let od svého založení. Kvůli koronavirové pandemii se ale radnice rozhodla projekt za bezmála 17 milionů korun raději o rok odložit, řekl starosta Radek Lípa (Starostové pro Liberecký kraj).

„Bylo dobře, že jsme loni zatáhli ruční brzdu, že jsme dělali jen zásadní investice a opravy, jinak jsme všechno stopli. Dodělali jsme jen věci, co jsme měli pod smlouvou, nebo dotační záležitosti, abychom nějaké prostředky ušetřili. Ještěže jsme to udělali, jinak nevím, jak bychom zvládli letošní rok," doplnil zákupský starosta. Financování stavby požární zbrojnice má ale podle něj město zajištěné. „Máme na to dotaci 4,5 milionu z ministerstva vnitra a tři miliony přidal Liberecký kraj, zbytek máme našetřený," dodal.

V Zákupech loni počítali s rozpočtem přes 93 milionů korun, z toho téměř 54 milionů korun měly být daňové příjmy. „Když se rozjela covidová krize, tak nám bylo jasné, že budeme potřebovat nějaký polštář, který bychom zapojili do běžného financování města," řekl Lípa. Město proto menší akce jako nový přechod pro chodce před školou nebo opravu střechy odložilo. Úsporný je podle Lípy i letošní rozpočet s výdaji 79 milionů korun, příjmy čeká radnice o pět milionů nižší, zapojit tak musela úspory.

Zákupští hasiči jsou nejstarším dobrovolným sborem ve střední Evropě. První plně organizovaný hasičský sbor ve městě založil roku 1850 Ferdinand Leitenberger, důstojník v záloze, požádala ho o to tehdejší městská rada. Hasiči dnes sídlí v areálu s městským hospodářstvím, kde jsou i technické služby a sběrný dvůr. „Současné prostory jsou nevyhovující, je to uprostřed sídliště, nové budou přímo u hlavní silnice," dodal Lípa. Stavba podle něj začne v dubnu a nová zbrojnice by měla být hotova nejpozději v září. Jde o největší letošní investici města.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto FB/Hasiči Zákupy

Štítky ČR, stavby, správa, hasiči, koronavirus, Zákupy, Mimoň, Starostové pro Liberecký kraj, Ferdinand Leitenberger, Liberecký kraj, garáž, hasičská zbrojnice, střední Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Místo garáží vyroste v Zákupech moderní hasičská zbrojnice  |  Českolipsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.