Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Česká Lípa loni odložila řadu projektů. Díky tomu obrátila schodek v rozpočtu na přebytek

Přestože původně počítalo město Česká Lípa v loňském roce se schodkovým hospodařením, nakonec skončila se stomilioným přebytkem. A to zejména díky škrtům v rozpočtu a odložení řady projektů.

Česká Lípa počítala v loňském roce se schodkovým hospodařením, nakonec ale skončila s bezmála stomilionovým přebytkem. Příjmy města dosáhly loni téměř 878,5 milionu korun, a byly tak o 17 procent vyšší, než předpokládal rozpočet schválený v prosinci 2019. Výdaje třetího největšího města v Libereckém kraji byly naproti tomu nižší, dosáhly 778,5 milionu korun. Původně radnice počítala s výdaji přes 918 milionů korun. Vyplývá to ze závěrečného účtu, který schválilo českolipské zastupitelstvo.

Za nižšími výdaji jsou provozní úspory i škrty v investicích, pro něž se vedení České Lípy rozhodlo už v první polovině loňského roku. Kvůli očekávanému propadu příjmů v souvislosti s koronavirovou pandemií seškrtali během roku rozpočet o 42 milionů korun. Dopady pandemie se projevily zejména v daňových příjmech, které v minulých letech rostly. Loni ale dosáhly jen necelých 628 milionů korun a byly o 6,5 procenta nižší než o rok dříve. Propad příjmů pomohl vyrovnat kompenzační bonus od státu téměř 47 milionů korun, miliony ale získalo město i z evropských a státních fondů.

Česká Lípa hospodaří bez úvěrů, na konci loňského roku mělo město na svých účtech a ve svých fondech bezmála 984 milionů korun.

Česká Lípa plánovala loni investice za 252 milionů korun, některé projekty ale odložila. Platí to třeba pro plánovanou rekonstrukci vestibulu Kulturního domu Crystal, projekt za deset milionů se bude dělat až letos. Radnice odložila i plánovanou opravu běžeckého oválu na městském stadionu, na kterou měl odbor rozvoje a investic v rozpočtu 12 milionů korun. „Ukázalo se, že bude potřeba větší investice. Rozhodli jsme se, že to uděláme kompletně včetně osvětlení a závlahy, tudíž to přijde na 32 milionů korun a rádi bychom na to využili i dotaci," řekla již dříve starostka Jitka Volfová.

Největších akcí, jako je rekonstrukce Jiráskova divadla nebo modernizace škol, se restrikce nedotkly. Celkově se ale objem investic loni snížil o 40 procent. Méně peněz šlo do úpravy sportovišť, ale také do přípravy nových projektů, jako je rekonstrukce vyhořelého Kounicova domu nebo budovy bývalé pojišťovny, kam by se v budoucnu měla přestěhovat přepážková pracoviště městského úřadu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky ČR, správa, hospodářství, Česká Lípa, rozpočet, projekt, investice, Liberecký kraj, Jitka Volfová, Jiráskovo divadlo (Česká Lípa), Kulturní dům Crystal

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česká Lípa loni odložila řadu projektů. Díky tomu obrátila schodek v rozpočtu na přebytek  |  Českolipsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.