Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Podnikatelé v České Lípě zaplatí za jen polovinu nájemného v městských objektech

Česká Lípa podruhé podpoří podnikatele a firmy sídlící v městských objektech. Vedení města nyní rozhodlo o snížení nájmů za říjen a listopad o polovinu.

Už loni na jaře snížilo město podnikatelům nájemné o 30 procent, řekl místostarosta Martin Brož (ANO).

„Vždycky čekáme na to, jakým způsobem kompenzuje stát zavřené provozovny, a my na to následně reagujeme slevami. Proto to teď bylo 50 procent, protože 50 procent jim dorovnával stát, a my si opravdu chceme udržet ty nájemníky v našich prostorách. Až se rozběhne normální život, tak nám sem zase podnikatelé přitáhnou zákazníky a potenciálně i turisty," doplnil místostarosta. Zatím podle něj podnikání ukončili jen jednotlivci.

Úleva pomůže podnikatelům, které covid zasáhl nejvíce

Úleva se týká 36 podnikatelů, z nich 11 působí v objektech městských organizací - například v Kulturním domě Crystal nebo Sportareálu, ostatní v objektech města. Na slevu mají nárok ti, kdo v městských budovách provozují maloobchod nebo poskytují služby. Podmínkou je, aby u města neměli k 12. březnu 2020, kdy začala platit první protiepidemická opatření, žádný dluh. Podpora zamíří primárně k těm, kteří nemohli z důvodu protiepidemických opatření svoji činnost provozovat, nebo byla výrazně omezena.

Příjmy rozpočtu to sníží o zhruba 263.000 korun. „Chápeme, že je pro podnikatele současná situace obtížná, a naším přáním je, aby ve městě ve své činnosti pokračovali. Proto jsme se rozhodli jim znovu pomoci. Ale i my musíme ke slevám přistupovat s rozvahou, můžeme slevit jen to, co město v současné složité situaci unese," řekla českolipská starostka Jitka Volfová. Doplnila, že proplacení druhé poloviny nájemného mohou podnikatelé žádat ze státního programu COVID - Nájemné.

Už loni od dubna do konce června poskytlo město podnikatelům ve svých objektech 30procentní slevu na nájemném. Městský rozpočet to připravilo zhruba o 600.000 korun. Ještě před tím schválili českolipští radní odložení platby nájemného o půl roku se splatností do dvou let. V dubnu letošního roku navíc město uspořádalo netradiční výstavu ve výlohách uzavřených obchodů v centru města s názvem Okénka radosti. Cílem bylo oživit veřejný prostor a také upozornit na provozovny a motivovat veřejnost k nákupu.

Slevy na nájemném poskytují podnikatelům v městských objektech také například v nedalekém Novém Boru nebo v Jablonci nad Nisou. V Liberci se letos rozhodli odpustit nájemné za předzahrádky.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky ČR, správa, reality, koronavirus, nájemné, Česká Lípa, Martin Brož, Kulturní dům Crystal, Jitka Volfová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podnikatelé v České Lípě zaplatí za jen polovinu nájemného v městských objektech  |  Českolipsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.