Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Indická mutace potvrzená na Novoborsku. Nepodceňujme covid, nechme se očkovat, vyzývá hygienik

Na Novoborsku se v minulých dnech objevilo ohnisko koronaviru, a to v obci Polevsko. Situace už je ale podle hygienika Vladimíra Valenty dobrá. Sekvenování vzorků teď ukázalo, že u dvou vzorků na Novoborsku se prokázala takzvaná indická mutace. Podle Valenty ale jde o jednotlivé případy, s ohniskem v Polevsku nesouvisí.

„Dvě potvrzení indické mutace nejsou v návaznosti na ohnisko v Polevsku, je to ale na Novoborsku. Nejde ale o školu ani ten podnik,“ uvedl hlavní liberecký hygienik Vladimír Valenta

Podle něj se na Novoborsko indická mutace nejspíš dostala z Děčínska, kde se objevila už dříve. „Na Děčínsku už před časem tato mutace byla a byla právě v oblasti, která bezprostředně souvisí s Novoborskem. Kontakty mezi těmito dvěma oblastmi tam prostě jsou,“ dodal hygienik.

Podle něj je nyní situace v Libereckém kraji dobrá, denně se objevuje sedm až dvacet případů koronaviru. „Musíme být opatrní, epidemie nás poučila, že ji nemůžeme podceňovat. Objevují se nové mutace,“ myslí si Valenta.

Ten také vyzval, aby se lidé nechali očkovat. „Velmi apeluji, aby především mladší ročníky nepodceňovaly problém covidu. Očkovací látka je účinná, pojďme využít, že tu možnost máme a ať to očkování probíhá co nejrychleji,“ dodal.

Podle něj se totiž stále nedá říct, že bychom měli epidemii za sebou. „Nikdy nemůžeme jistě říct, že je hotovo. Tím spíš, když nyní dochází k rozvolňování,“ řekl hygienik.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zdravotnický holding královéhradeckého kraje

Štítky novoborsko, covid, mutace, testování, očkování, valenta, COVID-19, Vladimír Valenta, Polevsko, okres Děčín, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

James Bond

Já bych se i nechal, ale nejsou termíny vy parchanti. PIN furt nikde ????????????

Pondělí, 31. května 2021, 14:44Odpovědět

Indická mutace potvrzená na Novoborsku. Nepodceňujme covid, nechme se očkovat, vyzývá hygienik  |  Českolipsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.