Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Kastelán v Zákupech chce vrátit zámku původní podobu. Dříve nebýval červenobílý

Zámek v Zákupech na Českolipsku sloužil jako letní císařská rezidence Habsburků. Právě tehdejší podobu by památce rád vrátil současný kastelán Vladimír Tregl.

O svoji původní barevnost přišel zámek ve druhé polovině 20. století na základě rozhodnutí památkářů. „Areál prezentujeme jako habsburský zámek, jako císařské letní sídlo, a v té době nikdy takto červenobílý nebyl," řekl kastelán. Vidět to mohou podle něj i návštěvníci zámku, protože na prohlídkové trase je obraz města z roku 1855. „Jeho dominantou je zámek a lidé ho na obraze vidí žlutý. Ptají se, proč vypadá jinak, tak jim říkáme, že si památkáři ve druhé polovině 20. století přáli vrátit mu barokní vzhled. Ale stejně se to nepovedlo, protože prvky z 19. století tady stále jsou, takže vytvořili historickou nepravdu," uvedl Tregl.

První se promění štít

Zámek ve vlastnictví státu patří k nejcennějším památkám v Libereckém kraji. Jeho interiéry odkazují hlavně na druhou polovinu 19. století, kdy v nich pobýval poslední korunovaný český král Ferdinand I. Dobrotivý. Ten nechal interiéry předělat a vybavit v duchu tehdy módního druhého rokoka. I proto by chtěl kastelán, aby tuto dobu připomínal zámek také zvnějšku. Prvním krokem k tomu bude proměna štítu na průčelí zámku, která se bude dělat v rámci nyní prováděné opravy střechy. „Už letos zazáří v původní barevnosti včetně zrestaurovaných slunečních hodin," uvedl Tregl.

Věří, že díky tomu bude snazší sehnat v průběhu několika dalších let peníze i na fasádu. „Když by se ten štít v rámci rekonstrukce neopravil, tak je mi jasné, že budeme čekat na fasádu dalších 25 let," uvedl kastelán. Míní, že pokud se udělá nová fasáda, zámek se stane pro návštěvníky atraktivnější. „Jak se lidově říká, obal prodává, a zámek zvenku, konkrétně od parkoviště, kde zastavují návštěvníci, není atraktivní. Je to jen obyčejná kostka a vzhledem k tomu, že fasáda je taková ošuntělá, tak si návštěvníci mohou říkat, zda má cenu jít dovnitř," uvedl.

Do doby Ferdinanda Dobrotivého chce Tregl navrátit nejen fasádu zámku, ale i zahradu, jež je nyní v barokním stylu. V 19. století ale vypadala úplně jinak. „To, co tam teď je, kužele a živé ploty, to si vymyslel zahradní architekt v 60. letech 20. století. To není nic původního, nic historického," dodal.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Zákupy

Štítky Českolipsko, památky, Zákupy, zámek, purkrabí, fasáda, Habsburkové, okres Česká Lípa, Ferdinand I. Dobrotivý, památková péče, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kastelán v Zákupech chce vrátit zámku původní podobu. Dříve nebýval červenobílý  |  Českolipsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.