Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

U České Lípy vzniká ptačí park. Ornitologové zvou na úklidovou akci

Nedaleko Dubice na Českolipsku přeměňuje Česká společnost ornitologická (ČSO) rozsáhlé mokřiny na ptačí park. V listopadu se zde uskuteční první podzimní brigáda, do které se může zapojit kdokoliv.

Ptačí park postupně vzniká od prosince 2019 v nivě řeky Ploučnice na Mnišských loukách.Z velké části hospodářsky nevyužívané území s černými skládkami, starým úložištěm kalů a zarůstajícími zbytky původních říčních ramen je ideálním územím pro obnovu hnízdišť mokřadních ptáků,uvádí ČSO na webu.

V ptačím parku by mohly najít útočiště čejky, bekasiny, chřástalové nebo vodouši.

Podle ČSO patří mokřadní ptáci k těm nejohroženějším. Ptačí park může navíc pomoci i populacím obojživelníků, plazů, vážek i motýlů. Společnost postupně vykupuje pozemky, na kterých usiluje o vytvoření rozsáhlého mokřadu plného tůní. Aktuálně vlastní více než 14 hektarů pozemků. Vytyčené území Česká společnost ornitologická vykupuje z darů podporovatelů na vytváření a správu ptačích rezervací,informují ornitologové.

V sobotu 6. listopadu zde navíc ČSO pořádá dobrovolnickou akci, na které se zájemci seznámí s vizí ptačího parku, ohřejí u společného ohně, ale hlavně sesbírají a odvezou odpadky z břehů Ploučnice a okolí. Bližší informace naleznou zíjemci na webu ČSO.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ČSO

Štítky Liberecký, Česká společnost ornitologická, ornitologové, ptačí park, Mnišské louky, Česká Lípa, okres Česká Lípa, Ploučnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U České Lípy vzniká ptačí park. Ornitologové zvou na úklidovou akci  |  Českolipsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.