Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Bývalý místostarosta České Lípy čelí obžalobě ze zpronevěry a podvodu

Bývalý místostarosta České Lípy Jan Stejskal čelí obžalobě ze zpronevěry a podvodu. Podle vyšetřování protiprávně jednal v letech 2013 až 2018 jako jednatel městské společnosti Českolipská informační, informoval současný jednatel společnosti Petr Jeník (Piráti). Českolipská informační v případu figuruje jako poškozená strana a domáhá se náhrady škody přes milion korun. Soudní líčení je nařízeno podle Jeníka na 13. prosince. Vyjádření Stejskala se zatím získat nepodařilo.

Na možné protiprávní jednání Stejskala upozornil právě Jeník, který ho ve funkci jednatele této městské společnosti nahradil v roce 2019. „Kontrolou hospodaření a inventarizací majetku jsem zjistil mnoho nedostatků. Od nákupů věcí, které evidentně nikdy nesloužily ve prospěch společnosti, přes opravdu podezřelé doklady za nikdy nevykonané služby, až po stovky služebních cest, u kterých bylo patrné, že se nikdy nekonaly a pouze za ně společnost vyplatila cestovní náhrady,“ uvedl Jeník.

Trestní oznámení podal Jeník loni v létě, policie se případem zabývala zhruba rok. „Z obžaloby vyplývá, že během vyšetřování mimo jiné policie zjistila i to, že byly vykazovány služební cesty i v době zahraniční dovolené či v době, kdy údajně použitý automobil byl v servisu. Automobily, jimiž Stejskal údajné cesty prováděl, dokonce ani nemají najeto tolik kilometrů, kolik jich při služebním cestování vykázal," uvedl Jeník, který má za poškozenou stranu obžalobu k dispozici.

Stejskal byl místostarostou v České Lípě za ODS v letech 2005 až 2010. Před jeho zvolením do této funkce proti jeho kandidatuře protestovali tamní zástupci Strany zelených. Vadil jim Stejskalův trestný čin z mládí, kdy jako patnáctiletý patřil do party výrostků, která v polovině 80. let minulého století vyloupila benzinovou stanici. Stejskal se před zvolením do funkce hájil tím, že tehdy seděl venku v autě a o plánech na vyloupení pumpy předem nevěděl. Soud ho tenkrát potrestal podmínkou.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Česká Lípa, ODS

Štítky kriminalita, správa, Česká Lípa, místostarosta, Jan stejskal, Petr Jeník, Česká pirátská strana, ODS, Strana zelených, podvod, zpronevěra

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bývalý místostarosta České Lípy čelí obžalobě ze zpronevěry a podvodu  |  Českolipsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.