Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Zemřel historik Břetislav Vojtíšek, roky vedl českolipské muzeum

Ve věku 93 let zemřel 5. listopadu historik Břetislav Vojtíšek. Svůj profesní život spojil s českolipským Vlastivědným muzeem a galerií, jehož ředitelem byl přes třicet let. Poslední rozloučení s ním proběhne 11. listopadu ve 12:45 v kostele Mistra Jana Husa v českolipském Městském parku.

Břetislav Vojtíšek byl také pedagog a publicista. „Pan ředitel Vojtíšek vykonal pro českolipský region mnoho záslužného a svým dílem přiblížil jeho historii mnoha místním obyvatelům. Z Vlastivědného muzea a galerie dokázal během let vybudovat respektovanou instituci, která má jméno i v zahraničí,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně hejtmana pro resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu.

Vojtíšek byl čestným občanem České Lípy, které získal za celoživotní odbornou práci v oblasti regionální historie a za podíl na vytvoření bohatého muzejního a archivního fondu vysoké odborné kvality získal pan Vojtíšek společně se svou manželkou Marií v červnu 2000.

„Díky mnoha publikacím, které často vydával také v autorském tandemu se svou paní, se Českolipané dozvěděli množství nesmírně cenných informací o historii našeho města a regionu. I díky němu jsme tak mohli budovat naši regionální identitu na základě informací z naší historie,“ zavzpomínalo na Vojtíška město na svém oficiálním webu.

Břetislav Vojtíšek

Muzejník a historik. Pochází z rodiny železničního úředníka, narozen v Trnavě. Od roku 1952 byl ředitelem Okresního vlastivědného muzea v České Lípě. Prosadil rekonstrukci augustiniánského kláštera pro kulturní využití. Od roku 1964 zde sídlil okresní archiv a od roku 1968 okresní muzeum. V něm vybudoval základní vlastivědné expozice a zasadil se o vytvoření poboček. V Doksech vznikl památník Karla Hynka Máchy a v Kravařích vytvořil Břetislav Vojtíšek své největší autorské dílo: Muzeum lidového bydlení. S manželkou Marií se podílel na řadě publikací k dějinám Českolipska. Připravil řadu výstav přibližujících obrovské kulturní bohatství zdejších sbírek (potiskování textilu, militaria, numismatika, hrnčířství atd.). V roce 2000 byl jmenován čestným občanem České Lípy.

Ohodnoť článek

Foto Liberecký kraj

Štítky vojtíšek, historik, Česká Lípa, úmrtí, Břetislav Vojtíšek, muzeum, historie, Jan Hus, Květa Vinklátová, Karel Hynek Mácha, galerie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemřel historik Břetislav Vojtíšek, roky vedl českolipské muzeum  |  Českolipsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.