Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

V České Lípě vyroste lávka ze Svárova na Kopeček. Umožní chodcům a cyklistům bezpečné překonání rušné silnice

V České Lípě chtějí ještě letos zahájit výstavbu lávky ze Svárova na Kopeček, která bezpečně převede pěší a cyklisty přes frekventovanou silnici I/9. Město už má hotový projekt, podle odhadu přijde výstavba lávky včetně navazujících komunikací a veřejného osvětlení na 14,5 milionu korun.

Radnice připravuje veřejnou soutěž, na stavbu chce žádat také dotaci ze Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI). Získat je možné až 85 procent uznatelných nákladů, řekla mluvčí radnice Kristýna Kňákal Brožová.

„Aby se lidé dostali z Kopečku na Svárov rychle a nemuseli obcházet celou čtvrť, často přebíhají přes frekventovanou silnici I/9, a to i s dětmi nebo psy, které venčí. Jejich počínání je samozřejmě velmi nebezpečné, osobně jsem ráda, že se v místě zatím nestala závažná dopravní nehoda. Vybudováním lávky tak propojíme dvě rozdělené části města, zajistíme lidem bezpečí a zároveň vybudujeme zajímavou vstupní bránu do města," doplnila starostka Jitka Volfová.

Na výstavbu bude mít dodavatel devět měsíců

Projekt lávky zpracovala pro město společnost Vaner, která už ve městě stojí za návrhem lávky přes Ploučnici v parčíku Milady Horákové. Ve studii nabídli projektanti městu devět variantních řešení s využitím oceli, dřeva nebo jejich kombinací. Frekventovanou silnici překlene nakonec oblouk z oceli a betonu, na jeho vybudování dostane dodavatel devět měsíců.

Lávka bude na Kopečku začínat na městském pozemku v ulici U Kola, na Svárově pak bude končit u pěšiny za hasičkou zbrojnicí, která dál pokračuje do ulice Karla Poláčka. Na této straně muselo město odkoupit pozemek od soukromého majitele, kterému za louku o rozloze zhruba 4000 metrů čtverečných loni podle mluvčí zaplatilo přes dva miliony korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Mapio

Štítky stavby, automobilová, správa, Česká Lípa, lávka, silnice, Svárov, stavba, Kopeček (Bobravská vrchovina), Státní fond dopravní infrastruktury, Jitka Volfová, Milada Horáková, Karel Poláček

V České Lípě vyroste lávka ze Svárova na Kopeček. Umožní chodcům a cyklistům bezpečné překonání rušné silnice  |  Českolipsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.