Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Most v Novém Boru ponese jméno sklářského výtvarníka Iva Rozsypala

Město Nový Bor si lámalo hlavu s pojmenováním nově zrekonstruovaného mostu v ulici B. Egermanna. Na začátku roku taky vyhlásilo anketu, ve které obyvatelům nabízelo hned tři varianty. Nový most mohl nést jméno podle Iva Rozsypala, Reného Roubíčka nebo Zdeňka Andrese.

„Všichni jsou neodmyslitelně spojení s Novým Borem, významně se zasloužili o šíření dobrého jména města a našich sklářů jak doma, tak v zahraničí,“ uvedl při vyhlášení ankety starosta Nového Boru Jaromír Dvořák.

Nyní je rozhodnuto, most bude navždy připomínat osobnost novoborského patriota Iva Rozsypala. O pojmenování rozhodlo celkem 1 497 hlasů v anketě, z nichž 636 obyvatel hlasovalo právě pro pojmenování podle sklářského výtvarníka světového renomé. „Nejenže most bude mít nové jméno, ale osobnost Iva Rozsypala bude připomínat také pamětní deska od skláře Petra Novotného,“ komentoval starosta. Do okolí mostu by město navíc rádo umístilo některé z děl Iva Rozsypala, které by oživilo zdejší veřejný prostor.

Umělec Ivo Rozsypal odešel do sklářského nebe v loňském roce. Patřil mezi klasiky českého ateliérového skla. Za své dílo získal uznání a také řadu významných ocenění.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Nový Bor

Štítky Českolipsko, Nový Bor, Ivo Rozsypal, most, anketa, René Roubíček, Jaromír Dvořák, Petr Novotný

Most v Novém Boru ponese jméno sklářského výtvarníka Iva Rozsypala  |  Českolipsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.