Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Česká Lípa připravuje architektonickou soutěž na novou knihovnu

Česká Lípa připravuje architektonickou soutěž na knihovnu, postavit ji chce v proluce na Jeřábkově náměstí s využitím objektů 158 a 159, které tam zbyly po částečné demolici hostince. Současná budova už nevyhovuje a není technicky možné ji zásadně upravit.

Architektonickou soutěž zajistí pro město Konsorcium HP_MV, v němž se spojila advokátní kancelář Havel & Partners a architekt Miroslav Vodák. Informovala o tom mluvčí radnice Kristýna Kňákal Brožová. „Shromažďujeme veškeré potřebné dokumenty a dáváme dohromady podmínky architektonické soutěže. Vyhlásit bychom ji chtěli na začátku příštího roku," doplnil místostarosta Martin Brož (ANO). Po vyhlášení vítězů architektonické soutěže s nimi podle něj bude město jednat o tom, kdo zpracuje kompletní projektovou dokumentaci nové budovy městské knihovny. Stejně město postupovalo i v případě rekonstrukce Škroupova náměstí, kde projekt zpracovává vítěz architektonické soutěže - ateliér M2AU z Brna.

„Knihovna by měla být chloubou České Lípy, věřím, že architekti navrhnou budovu, která bude plnit nejenom účel knihovny. Chceme, aby byla příjemným, vzdušným, světlým a bezbariérovým místem pro všechny, kteří mají chuť se vzdělávat, potkávat se nebo si užít klidu s knihou v důstojném prostředí. Současná budova hlavní knihovny je ve špatném technickém stavu, nesplňuje požadavky bezbariérovosti a nevyhovuje moderním potřebám," řekla starostka Jitka Volfová (ANO).

O nových prostorách pro městskou knihovnu se v České Lípě diskutuje přes 20 let. Spolu s rekonstrukcí divadla a výstavbou venkovního koupaliště patří k prioritám vedení města. Radnice uvažovala také o možnosti přesunout knihovnu do Kulturního domu Crystal, jehož rekonstrukci připravuje, přednost ale dostala výstavba nové budovy v proluce mezi Tržní ulicí a Jeřábkovým náměstím. Radnice tam původně chtěla postavit divadlo, nakonec se ale rozhodla pro rekonstrukci původní budovy Jiráskova divadla, a tak může místo využít pro knihovnu.

Výstavbou nové knihovny vyřeší radnice také dlouholetý problém s nezastavěným a plně nevyužitým prostorem v proluce Jeřábkova náměstí v centru města. Součástí návrhu by proto měla být také budoucí podoba samotného náměstí, které nyní slouží jako parkoviště.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Česká Lípa

Štítky ČR, stavby, architektura, správa, knihovny, Česká Lípa, knihovna, architektonická soutěž, rekonstrukce, Martin Brož, hospoda, HAVEL & PARTNERS s.r.o., advokátní kancelář, Jitka Volfová, Jiráskovo divadlo (Česká Lípa), Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česká Lípa připravuje architektonickou soutěž na novou knihovnu  |  Českolipsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.