Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Liberecký kraj převede na českolipské muzeum nevyužívaný kryt civilní ochrany

Liberecký kraj převede na Vlastivědné muzeum v České Lípě bývalý kryt civilní ochrany, pro který nemá využití. Nemovitost v hodnotě 770 000 korun bude nejprve zhruba pět let sloužit jako náhradní depozitář, poté tam chce muzeum vytvořit stálou expozici novodobých dějin, která zatím na Českolipsku není.

Bývalý kryt je v České Lípě na sídlišti Střelnice u Okružní ulice. „Naším cílem je vybudovat zde zcela novou stálou expozici nových dějin období let 1945 až 1990 s důrazem na téma takzvané studené války na Českolipsku," informoval Zdeněk Vitáček, ředitel Vlastivědného muzea a galerie, které je příspěvkovou organizací kraje. Ještě před tím ale muzeum prostor využije pro dočasné uložení sbírkových předmětů a dalšího vybavení po dobu rozsáhlé rekonstrukce detašovaných pracovišť u Vodního hradu v České Lípě. Projekt je ve fázi příprav.

Kraji bývalý kryt civilní ochrany v České Lípě chybět nebude. „Nikdy nesloužil pro občany. Byl to kryt, který měl sloužit pro krizový štáb," řekl náměstek hejtmana Zbyněk Miklík (Piráti). Ani ten ho ale podle náměstka nijak nevyužíval. „Dlouhé roky to bylo udržované, když to řeknu, v papírové podobě, že byl použitelný, ale podle mého názoru to bylo jen na papíře. Ve skutečnosti nebyl," uvedl náměstek.

Žádné jiné využití pro bývalý kryt podle Miklíka kraj nemá. „Nezbavujeme se té nemovitosti, jenom to převádíme pod naši příspěvkovou organizaci. Takže kdyby do budoucna bylo potřeba z toho něco budovat, tak samozřejmě můžeme, ale vidím to jako nereálné," dodal hejtmanův náměstek.

Českolipské muzeum sídlí v augustiniánském klášteře, který založil roku 1627 Albrecht z Valdštejna. Jeho historie se začala psát rokem 1899, kdy zahájil činnost Muzejní spolek, muzeum se otevřelo o rok později. Základem sbírky jsou přírodovědné, společenskovědné a knihovědné fondy, které vznikaly činností místních spolků a donátorů. Muzeum bezmála půl milionu předmětů, kromě hlavní budovy mu patří i Památník K. H. Máchy v Doksech, Vísecká rychta v Kravařích, Bredovský zámeček v Jablonném v Podještědí a také archeologické muzeum v bývalé českolipské šatlavě.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky ČR, muzea, správa, historie, Česká Lípa, Liberecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj převede na českolipské muzeum nevyužívaný kryt civilní ochrany  |  Českolipsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.