Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

ŘSD podalo dovolání k Nejvyššímu soudu v případu smrti řidiče cisterny

Nejvyšší soud se bude zabývat rozsudkem v případu smrti dvaapadesátiletého řidiče cisterny, který zemřel před šesti lety na Českolipsku poté, co na jeho vůz spadl strom. Dovolání proti odsuzujícímu verdiktu si podalo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), vyplývá z informací v justiční databázi. Okresní i odvolací krajský soud příspěvkovou organizací státu uznal vinnou z přečinu usmrcení z nedbalosti. Podle soudů ŘSD zanedbalo údržbu, když neodstranilo stromy, které byly určené znalci k pokácení.

Podání dovolání ČTK potvrdil i mluvčí ŘSD Jan Rýdl s tím, že firmu trápí každá taková tragická nehoda na silnicích v jejich správě. ŘSD se podle něj u každé takové nešťastné události snaží vždy co nejdetailněji rozkrýt příčiny, aby mohla udělat maximum v prevenci. „To se týká i této nehody. Tady jsme v situaci, kdy jsme se úplně neztotožnili s právní argumentací, kterou jsme obdrželi v písemném vyhotovení rozsudku. Z toho důvodu jsme se rozhodli po konzultacích podat i dovolání," řekl Rýdl.

Tragická nehoda se stala u Jestřebí v březnu 2017 na silnici I/9. Řidič cisterny Tatra 148 jel ve směru od Dubé a utrpěl mnohočetná a devastující poranění po pádu topolu na kabinu jeho vozu. Následně se neovladatelná cisterna bočně srazila s protijedoucím vozem, vyjela ze silnice a narazila do dalších stromů. Muž zemřel na místě.

O špatném stavu stromu a nutnosti pokácet ho vědělo ŘSD téměř čtyři roky před tragickou nehodou, konkrétního viníka se zjistit nepodařilo. K dispozici měla ŘSD dva posudky, které kácení stromu doporučovaly. První byl z léta 2013 a druhý z roku 2016. ŘSD u soudů neuspěla s argumentací, že firmě nelze klást vinu, když se nepodařilo zjistit konkrétního viníka.

Soudy potrestaly ŘSD peněžitým trestem milion korun a povinností na své náklady zveřejnit rozhodnutí o vině a trestu ve dvou celostátních denících. Zároveň by měla organizace státu vyplatit pozůstalým zemřelého řidiče za nemajetkovou újmu 1,356 milionu korun a zhruba 50 tisíc korun za náklady spojené s pohřbem. Dalších více než 200 tisíc korun by mělo ŘSD zaplatit firmě, jejíž vozidlo bylo při tragické nehodě poškozeno.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS LK

Štítky ČR, soud, neštěstí, ŘSD, Nejvyšší, Českolipsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ŘSD podalo dovolání k Nejvyššímu soudu v případu smrti řidiče cisterny  |  Českolipsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.