Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Muž poslal domnělé Japonce ze seznamky přes dva a půl milionu

O více než dva a půl milionu korun přišel pětačtyřicetiletý muž z Českolipska. Stal se obětí podvodu. Vše začalo tak, že si začal přes seznamku dopisovat s někým, kdo se mu představil jako žena z Japonska, ta ho nakonec přesvědčila, aby investoval do kryptoměn.

„Po týdnu každodenní intenzivní komunikace muže požádala, aby v dopisování pokračovali přes komunikační aplikaci LINE, s čímž souhlasil. Jejich konverzace probíhala v japonském a posléze anglickém jazyce, za použití překladače,“ popsala mluvčí policie Klára Jeníčková.

Během jedné komunikace se pak muži zmínila, že existuje možnost vydělat si peníze formou investice do kryptoměn, se kterou má ona již zkušenosti. „Vzhledem k jeho neznalosti v této oblasti mu ochotně nabídla pomoc a postupně jej krok po kroku celou dobu instruovala. Nejprve si založil účet na kryptoměnové burze, poté založil další aplikaci, kam nahrál své dvě platební karty a platby z nich povolil v internetovém bankovnictví,“ uvedla mluvčí.

Poté už následovaly platby po stovkách dolarů. „Celý proces investování fungoval tak, že na internetové burze muž nakoupil kryptoměnu, tu převedl do virtuální kryptoměnové peněženky, a to se zobrazilo automaticky i na účtu, který si muž založil. Veškeré investice iniciovala „kamarádka“, on osobně žádnou na základě vlastního uvážení neprováděl,“ řekla Jeníčková.

Když si chtěl ale vybrat své zhodnocení vkladů, tak musel zaplatit poplatek ve výši 39 tisíc dolarů. Ani poté však výběr nebyl možný, musel zaplatit další poplatek a další a další. „Ve chvíli, kdy odmítl zaplatit další poplatky za výběr zhodnocení své investice, kryptoměny ze založených účtů zmizely,“ sdělila Jeníčková.

Kromě toho ještě ženě poslal 800 dolarů na letenku do Česka, setkání se ale nedočkal. „V uvedeném případu jsme zahájili úkony trestního řízení pro trestný čin podvodu, za který hrozí pachateli trest odnětí svobody až na osm let,“ uzavřela mluvčí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky policie, podvod, kryptoměny, českolipsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petko Kotov

Když je blbej, dobře mu tak, co k tomu říct. Tohle jsou starý fóry a furt na to někdo nalítává a furt... komu není shůry dáno, ten má v hlavě vyhrabáno.

Neděle, 26. listopadu 2023, 04:52Odpovědět

Muž poslal domnělé Japonce ze seznamky přes dva a půl milionu  |  Českolipsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.