Počasí dnes19 °C, zítra17 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Nový rok zahájí Česká Lípa s provizoriem, o rozpočtu se bude jednat až v lednu

Nový rok zahájí Česká Lípa s rozpočtovým provizoriem, pro úřad a městské organizace to znamená, že budou mít v lednu k dispozici jednu dvanáctinu letošního rozpočtu. Zastupitelé provizorium bez diskuse schválili. Česká Lípa je tak v Libereckém kraji jediným z velkých měst, které nemá rozpočet a rok 2024 bude zahajovat s provizoriem. Poprvé po 30 letech bude rok zahajovat se schváleným rozpočtem například i Jablonec nad Nisou, který v minulosti rozpočty schvaloval obvykle až v únoru.

„My budeme schvalovat rozpočet na konci ledna, zastupitelstvo máme 30. ledna. Je to z toho důvodu, abychom dokázali lépe odhadnout příjmy na příští rok. My jsme touto cestou šli už v rámci rozpočtu na rok 2023 a velice se nám to osvědčilo. Ty příjmy se nám podařilo opravdu odhadnout perfektně. Věřím, že tím, že to posuneme, tak to pro nás bude výhodnější a pro provoz města to vlastně žádné limity nedává," řekla starostka Jitka Volfová (ANO), která materiál do zastupitelstva předkládala.

Na letošní rok počítala Česká Lípa s rekordními příjmy bezmála 1,045 miliardy korun a výdaji ještě bezmála o 280 milionů korun vyššími. Překročit měly 1,324 miliardy korun. Po šesté rozpočtové změně se v listopadu příjmy přiblížily 1,136 miliardy korun, výdaje jsou o 391 milionů korun vyšší. Důvodem vysokého schodku jsou masivní investice, které přesáhly 400 milionů korun a město je kryje z peněz na svých účtech a ve fondech. Tam mělo na začátku letošního roku zhruba 1,1 miliardy korun.

S 37 260 obyvateli je Česká Lípa třetím největším městem v Libereckém kraji. Největší letošní investicí města je stavba koupaliště za více než 293 milionů korun, která začala na jaře a pokračovat bude i v příštím roce. Rozběhnutou stavbu rozpočtové provizorium neovlivní. Koupaliště by mělo být hotové v květnu a v letní sezoně 2024 přivítá první návštěvníky. Jde o největší investiční akci v novodobé historii města, které ji financuje bez dotací.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Česká Lípa

Štítky ČR, správa, hospodářství, rozpošet, Česká Lípa, 2024, AUDIO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nový rok zahájí Česká Lípa s provizoriem, o rozpočtu se bude jednat až v lednu  |  Českolipsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.