Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

FOTO: Prezidentská chata oslaví devadesát let. V Bedřichově tak bude o víkendu rušno

Již tuto neděli 24. června oslaví Prezidentská chata v Bedřichově devadesáté výročí od položení základního kamene, a to na den přesně. Při této příležitosti tak jsou v plánu letní slavnosti před chatou, kde si na své přijdou jak malí, tak velcí.

Čtyřiadvacátý červen bude patřit Prezidentské chatě na Bedřichově, která se nachází v bezprostřední blízkosti rozhledny jménem Královka a u vodní nádrže v Josefově Dole. Právě horská chata, která je známá svou pohostiností oslaví 90 let od položení základního kamene. 

U dnešní Prezidentské chaty se přesně před devadesáti lety, tedy 24. června 1928, sešli u slavostního položení zmíněného kamene tehdejší osobnosti, a to za účelem společného přípitku. 

„Všechny milovníky hor a samozřejmně nejen ty, srdečně zveme tuto neděli na milé zastavení a zábavu ve volnějším stylu, která se za příznivého počasí bude odehrávat víceméně před chatou na louce,“ sdělil jednatel společnosti Ještěd, která provozuje Prezidentskou chatu a současně nájemce od roku 1991 Petr Šmaus

Dorazit by měli historičtí cyklisté a fanynky Stanislava Guth-Jarkovského. U základů stavby se dokonce návštěvníci dočkají poslechu dobového rozhovoru. Chybět nebude ani nějaké to tvoření zejména pro ty nejmenší a samozřejmostí bude točené pivo, lahodná káva, domácí koláče či z ohně teplé buřty a klobásy. 

V případě nepřízně počasí se celý program přesouvá do vnitřku budovy.

Trocha historie

Prezidentská chata byla postavena roku 1928 členy česko-německého turistického spolku jménem Přátelé přírody. V původní podobě pak přežila období nacismu i znárodnění. 

Současný název si chata nese z doby, kdy od roku 1956 byla majetkem Kanceláře prezidenta republiky. Hrad horské stavení využíval k rekreaci svých zaměstnanců a veřejnosti tak byla nepřístupná.

Roku 1991 se do chaty opět vrátili turisté, kteří ji v hojných počtech navštěvují dodnes. 

Velký zlom nastal před sedmi lety, kdy stát chatu prodal a její osud nebyl zcela jasný. Nakonec se vše v dobré obrátilo a chatu odkoupili manželé Dědkovi, kteří se zasloužili i o první velkou rekonstrukci. Ta proběhla roku 2012 a velice se při ní dbalo na to, aby co nejvíce prvků zůstalo původních a chata si zanechala svůj dobový ráz. 

Foto Milena Lánská

Štítky Jablonecko, Bedřichov, Prezidentská chata, 90 let, chata, Josefův Důl, Královka, Kancelář prezidenta republiky, Ještěd

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Prezidentská chata oslaví devadesát let. V Bedřichově tak bude o víkendu rušno  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.