Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zámek Návarov září novotu, po letech oprav místo prokouklo a dokonce je zpřístupněno veřejnosti

Pokud jste kolem návarovského zámečku projížděli před několika lety, patrně byste místo nyní nepoznali. Zarostlou chátrající stavbu nahradil zrekonstruovaný zámek.

Chátrající zámek Návarov na Jablonecku se proměnil během šesti let v oceňovanou památku. Veřejnosti je areál v barokním slohu přístupný při akcích. Konají se tam pravidelně bohoslužby, příležitostně koncerty a letos tam byl i den dětí, řekl spolumajitel zámku Petr Turek.

Kulturní památku koupil s manželkou Radkou na podzim 2012. Zájemců o celé panství bylo tehdy podle něj více, ale zájem měli hlavně o okolní lesy čítající 380 hektarů. „Asi jsme byli první, kdo řekl, že zámek opraví,“ uvedl Turek. Zámecký areál byl tehdy ve velmi špatném stavu. Hodně utrpěl za minulého režimu, kdy byl využívaný k rekreaci zaměstnanců textilního podniku.

„Netušili jsme, k čemu jsme se uvázali. Všechno jsme museli udělat znovu,“ uvedl Turek. Návarovský zámek nechala postavit hraběnka Marie Angela Lamotteová (Nounkelová) v letech 1664 až 1666. Po sérii požárů a přestaveb ztratily budovy s výjimkou altánu i poslední zbytky barokních fasád a řada objektů časem podlehla destrukci.

Díky rekonstrukci znovu získal areál barokní podobu. Opravy se dočkal nejen samotný zámek, ale také dům hospodáře, stodoly, konírna, altán a oranžérie. Majitelé také zvelebili tříhektarový zámecký park, zahradu a nádvoří. Nejhodnotnější částí areálu je kaple, jejíž obnovu ocenili letos v celorepublikovém měřítku i památkáři. Za minulého režimu tam byl sklad potravin, dávali se tam třeba ulovení kanci. Restaurátor Tomáš Berger kapli navrátil podobu z vrcholného baroka.

Odstraňovaly se druhotné výmalby, opravovaly štuky, původní polychromie, zlacení a stříbření. „Tomáš Berger tady strávil ohromnou dobu s celým svým týmem restaurátorů a dali to dohromady,“ řekl Turek. Kaple opět slouží svému účelu, mše se koná první neděli v měsíci a dochází na ni několik desítek lidí. Radost má Turek i z konírny. „To jedna z nejkrásnějších břidlicových staveb, skoro bych řekl v celé České republice, na kterou bylo takovou dost neumětelskou rukou hozen betonový překlad,“ uvedl. Konírně, jež má na délku asi 50 metrů, podle něj navrátili původní podobu. Znovu vidět je i kamenná podlaha, jež byla desetiletí ukrytá pod nánosy bahna.

„Manželka nechala každý šutr vytáhnout, zapsat, očistit a sestavit to znovu,“ dodal Turek. Obnova zámku, která letos získala ocenění Památka roku Libereckého kraje, je u konce. „Kolik to stálo, vám neřeknu. Sám to nevím. Každý měsíc mi chodily faktury, které začínaly jedničkou a bylo tam hodně nul. V určitém okamžiku jsem to přestal počítat,“ uvedl spolumajitel zámku. Do obnovy zámku podle svých slov investoval zisk z 15 let podnikání v různých firmách. V minulosti si říkal, zda se s manželkou nezbláznili, dnes vydaných peněz nelituje.

„To po nás zůstane. Bude to nějaké kulturní dědictví Libereckého kraje. Když sem třeba přijede v neděli plno lidí na mši a po ní jdou do parku, tak to je ten krásný okamžik, který za to stojí,“ dodal. Zámek je přístupný při příležitostních akcích, s vytvořením prohlídkové trasy zatím majitelé nepočítají. „Zámek není tak velký, jak zvenčí vypadá,“ řekl Turek. Část prostor navíc obývají majitelé, jejich hosté a zaměstnanci.

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Liberecký kraj, Návarov, zámek, rekonstrukce, Mezinárodní den dětí, Tomáš Berger, okres Jablonec nad Nisou, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zámek Návarov září novotu, po letech oprav místo prokouklo a dokonce je zpřístupněno veřejnosti  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.