Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zásobování vodou na Jablonecku by se mělo rapidně zlepšit

I na Jablonecku se na mnoha místech potýkají s nedostatkem vody. V Besedicích se proto bude tvořit v nový vodovod, v Bzí pokračuje rekonstrukce vodojemu.

Severočeská vodárenská společnost (SVS) investuje do posílení zásobování vodou na Jablonecku. V Koberovech zajistí víc vody pro vodojem v osadě Besedice a v nedalekém Železném Brodě začaly práce na rekonstrukci vodojemu v části Bzí. Obě akce by měly skončit ještě letos, informoval o tom mluvčí společnosti Jiří Hladík.

Celkem podle něj letos firma na Jablonecku provede dvě desítky akcí za více než 80 milionů korun. Besedice, kde žije zhruba stovka stálých obyvatel, se v posledních letech potýkají s nedostatkem vody. Tamní vodojem je často nutné zavážet cisternami. „Vodojem Besedice je přes čerpací stanici zásobený ze stávajícího vodního zdroje, který je silně závislý na dešťových srážkách. V posledních letech zcela ztrácí na kapacitě,“ popsal problém mluvčí SVS.

Vybudování dalšího vrtu by podle něj bylo neefektivní, proto padlo rozhodnutí vybudovat nový vodovod s čerpací stanicí, který zlepší zásobování vodojemu. V Bzí začaly práce na rekonstrukci vodojemu, který slouží k zásobování vodou od roku 1932. „Jedná se o nadzemní vodojem se zapuštěnou akumulací pod terénem. Rekonstrukce je navržena z důvodu stáří vodojemu a četných poruch na potrubí a armaturách. Dojde tak k výměně potrubí v armaturní, manipulační a akumulační komoře, tvarovky a armatury budou z tvárné litiny a potrubí z polyetylenu,“ popsal rozsah prací Hladík.

Vodojem bude kvůli rekonstrukci až do konce roku mimo provoz. „Náhradní zásobování pitnou vodou bude řešeno pomocí provedeného bypassu a mobilní cisterny,“ dodal. Do oprav a modernizace vodárenské infrastruktury v Libereckém kraji investuje letos SVS 258 milionů korun. V posledních letech hodně dává právě do zlepšení zásobování pitnou vodou.

Mimo jiné připravuje projekty, které mají zajistit pitnou vodu pro oblast Hrádku nad Nisou a Chrastavy na Liberecku ohroženou připravovaným rozšířením polského hnědouhelného dolu Turów. Projekty počítají s posílením vodovodních řadů, které místa pitnou vodou zásobují, a také se zvýšením kapacity tamních vodojemů. Náklady firma vyčíslila zhruba na 400 milionů korun.

Autoři

Štítky voda, zásobování, Jablonecko, okres Jablonec nad Nisou, rekonstrukce, Besedice, Jiří Hladík, pitná voda, Severočeská vodárenská společnost, Železný Brod, Koberovy, Liberecký kraj

Zásobování vodou na Jablonecku by se mělo rapidně zlepšit  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.