Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Letošní investice Jablonce přesáhnou 370 milionů, nejvíce peněz půjde do výstavby pavilonu intenzivní péče

Pokračování ve výstavbě pavilonu intenzivní péče v areálu jablonecké nemocnice bude letošní největší investiční akcí města. Město na ni vyčlenilo více než 145 milionů korun. Peníze ale půjdou i na rozšíření školky nebo například výstavbu kanalizace.

Jablonec nad Nisou plánuje letos rekordní výdaje 1,26 miliardy korun, příjmy by měly být zhruba o 270 milionů korun nižší. Schodek bude kryt zůstatkem na účtech a fondech města, řekla na jednání jabloneckého zastupitelstva vedoucí odboru ekonomiky Renata Vítová. Jablonec tradičně zahájil letošní rok s rozpočtovým provizoriem, město tímto způsobem hospodaří už více než 20 let. Loni hospodařil Jablonec s rozpočtem téměř 1,184 milionů korun.

Investice za 370 milionů

Jablonec letos počítá s investicemi za více než 370 milionů korun. Největší akcí je výstavba pavilonu intenzivní péče v Nemocnici Jablonec. Projekt začal už v loňském roce, letos na něj město v rozpočtu počítá s částkou přes 145 milionů korun. Bezmála 25 milionů korun bude stát zateplení Domova s pečovatelskou službou v Palackého ulici, se zhruba stejnou částkou počítá město na rozšíření Mateřské školy Pasířská, kde vznikne rekonstrukcí bývalého školnického domku další oddělení pro děti.

Více než 89 milionů korun je letos v rozpočtu vyčleněno na investice do dopravy a infrastruktury. K největším projektům bude patřit výstavba dešťové kanalizace v centru města. Projekt za 13 milionů korun souvisí s plánovaným prodloužením tramvajové trati z Liberce do centra města. Bezmála 11 milionů bude stát výstavba kanalizace v ulicích U Zahradnictví a Na Palouku, která zajistí ekologickou likvidaci splaškových vod v ochranném pásmu Vratislavické kyselky. Více než šest milionů korun dá město do výstavby cyklopruhů a úprav frekventované ulice Palackého.

Úvěr na nemocnici

Na splátky úvěrů a úroků z nich a také leasingů je letos v rozpočtu skoro 51 milionů korun. Jablonec se dlouhá léta nezadlužoval, své dluhy jen splácel. Kvůli výstavbě nového pavilonu v nemocnici si ale vzal loni úvěr 150 milionů korun. Zatím z nich podle Vítové čerpalo město jen 19 milionů. Ještě v roce 2011 splácel Jablonec 455 milionů korun, na konci loňského roku zadlužení kleslo na 50 milionů. K tomu ale přibyl nový úvěr, celkově tak Jablonec na konci loňského roku dlužil 200 milionů korun. V přepočtu na každého ze svých 45.770 obyvatel dlužil 4370 korun.

Autoři | Foto Petr Vitvar

Štítky jablonec, výdaje, investice, rozpočet, Jablonec nad Nisou, stavba, pavilon, intenzivní péče

Letošní investice Jablonce přesáhnou 370 milionů, nejvíce peněz půjde do výstavby pavilonu intenzivní péče  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.