Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Ultrazvuk proti sinicím použijí i na jablonecké přehradě

Jablonecká radnice se rozhodla do boje se sinicemi zapojit ultrazvuk. Na tuto metodu půjde z městské kasy více než 300 tisíc korun a využít by se měla během srpna.

Se sinicemi by měla pomoci liberecká společnost Photon Water Technology. Ta na jabloneckou přehradu umístí dvě jednotky ultrazvuku. „Ultrazvuk sníží množství sinic ve vodě a tím i prodlouží koupací období,“ uvedla mluvčí města Jana Fričová. Použití ultrazvuku již schválila rada města, souhlas musí ještě udělit Český rybářský svaz a Povodí Labe.

Město k této metodě přistoupilo nejen proto, že je šetrná k životnímu prostředí, ale také není nebezpečná pro živočichy ve vodě. „Zároveň tato metoda nezpůsobuje únik toxinů do vody,“ komentoval náměstek primátora Jakub Chuchlík. Město si od ultrazvuku slibuje, že by měl být účinný na většinu typu sinic, řas i rozsivek.

Se sinicemi se město potýká dlouhodobě. Poprvé s nimi mělo problém už v roce 2008 a třeba loni na konci srpna muselo dojít i na dočasný zákaz koupání. Aktuální stav vody signalizuje smajlík na informačních tabulích a na webu krajské hygienické stanice.

Foto Město Jablonec

Štítky Jablonec, asfalt, silnice, ultrazvuk, Český rybářský svaz, Povodí Labe (státní podnik), Krajská hygienická stanice

Ultrazvuk proti sinicím použijí i na jablonecké přehradě  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.