Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Podle výzkumu se podmínky pro život v Železném Brodě rapidně zhoršily

Podle Indexu kvality života se za poslední měsíce podmínky pro život v Železném Brodě výrazně zhoršily a to dokonce nejvíce v celé republice. Město se v tabulce propadlo o téměř 80 příček.

Podmínky k životu v Železném Brodu na Jablonecku se za poslední rok výrazně zhoršily. Vyplývá to alespoň z Indexu kvality života 2019, který sestavuje společnost Obce v datech ve spolupráci s poradenskou firmou Deloitte. Ještě loni bylo město mezi více než dvěma sty hodnocenými na 46. příčce. Letos se propadlo na 125. místo, což bylo největší zaznamenané zhoršení v ČR. Důvody pro takové změny ale vedení města nevidí, řekl starosta František Lufinka (Za rozvoj města).

Podle Deloitte si Železný Brod pohoršil v ukazatelích hazardu, stěhování mladých, dětských lékařů a v nezaměstnanosti. „Tenhle výzkum jde mimo nás, nikdy se nás nikdo na nic neptal. Neumím říct, kde se tyhle statistiky berou. Pokud jde o herny, máme to omezené vyhláškou, během posledních dvou let nám skončily dvě herny, takže v tomto směru se to zlepšuje,“ řekl.

Lufinka také nepozoruje, že by město opouštěli mladí lidé. „Je tu práce i možnost bydlení,“ poznamenal. Připustil ale, že se zhoršila dostupnost dětského lékaře. „Jedna ze dvou lékařek skončila a zatím se ji nepodařilo nahradit,“ dodal starosta. Třeba nezaměstnanost se meziročně snížila, na konci července dosahovala 3,4 procenta.

Index porovnává dostupná data ve všech 206 obcích s rozšířenou působností v Česku. Zahrnuje 29 parametrů, které vyjadřují úroveň zdraví, prostředí a dostupnosti zdravotní péče, podmínky pro práci, bydlení a vzdělání, dostatečnost služeb a také vztahy mezi lidmi, například ve formě spolkového života. Analytici podle Deloitte obce subjektivně nehodnotí, pracují s využitím metodik OSN a Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Nejlépe se v Česku žije v Říčanech a nejhůř v Orlové.

U všech deseti sledovaných měst v Libereckém kraji se kvalita života podle výzkumu zhoršila. Nejlépe je na tom v kraji Turnov, který se ale z loňské desáté příčky posunul na 11. místo. Krajské město Liberec se z 68. místa propadlo na 91. příčku. Jablonec je na tom o něco lépe, když se posunul z 67. místa na 83. Nejhorší podmínky k životu má z měst v kraji Tanvald, který se posunul ze 180. místa na 183.

Podle výzkumu skončila města v Libereckém kraji v pořadí Turnov, Jilemnice, Semily, poté Jablonec nad Nisou, Liberec, potom Nový Bor, Železný Brod, Česká Lípa a jako poslední Frýdlant a Tanvald.

Autoři | Foto flyfoto.cz

Štítky Železný Brod, výzkum, města, kvalita života, Deloitte, Česko, OECD, OSN, okres Jablonec nad Nisou, Liberec, Liberecký kraj, Jablonec nad Nisou

Podle výzkumu se podmínky pro život v Železném Brodě rapidně zhoršily  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.