Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Jablonecká ODS by ráda za primátora Jiřího Čeřovského a chce vyjednávat o nové koalici

V Jablonci se nyní řeší, co bude dál. Zatímco primátor Milan Kroupa sdělil, že o vytvoření nové koalice nestojí, strana ODS, která volby vyhrála, chce o nové koalici vyjednávat.

Občanští demokraté chtějí v Jablonci nad Nisou vyjednávat o nové koalici se všemi subjekty v zastupitelstvu. Na primátora navrhují Jiřího Čeřovského, který stál v čele města tři volební období od roku 1994 do roku 2006. Po jednání místní rady ODS o tom informoval místopředseda sdružení Boris Pospíšil. Občanští demokraté volby loni na podzim vyhráli, skončili ale v opozici. Koalici vytvořilo druhé ANO, ta se ale minulý čtvrtek rozpadla.

Dosavadní koalice tvořená ANO, Piráty, hnutím Společně pro Jablonec a jedním zastupitelem zvoleným za Novou budoucnost pro Jablonec ztroskotala kvůli sporu o střet zájmů primátora Milana Kroupy (ANO) a dlouhodobým neshodám uvnitř koalice. Za pomoci právě hlasů opozičních občanských demokratů a Starostů pro Liberecký kraj zastupitelé odvolali dva radní zvolené za Společně pro Jablonec.

O post uvolněného radního pro rozvoj tak přišel Petr Klápště a náměstek pro ekonomiku Štěpán Matek. Agendu za ně převzal primátor Kroupa a uvedl, že další spolupráci s nimi si neumí představit. Primátor odmítá vytvoření nové koalice, byť by mu spojení s ODS a starosty zajistilo pohodlnou většinu 18 z 30 hlasů v zastupitelstvu. „Já nechci být členem žádné koalice, chci, aby se na vedení města jednoznačně podílelo celé zastupitelstvo,“ řekl.

I pro ODS je ale jeho střet zájmů nepřijatelný. Kroupa v pozici jednatele společnosti GREPA Networks vymáhá po městu zaplacení dvou milionů korun za provoz městského kamerového systému v letech 2016 až 2018. Žádá také odpuštění věcných břemen pro kabely položené v městských pozemcích. Kroupa ve čtvrtek řekl, že jedná o převzetí firmy. „Máme nabídku několika vhodných partnerů, kteří převezmou společnost GREPA a nabídnou její služby v lepším a širším měřítku,“ řekl. Vyřešit to chce do konce letošního roku.

V druhém největším městě v Libereckém kraji vyhrála loni na podzim ODS, která poslední dvě volební období ve městě vládla. Přestože v 30členném zastupitelstvu získala osm mandátů, skončila v opozici. Koalici se tehdy podařilo sestavit druhému ANO, které ve volbách získalo sedm míst v zastupitelstvu. Třetí skončili Piráti, kteří mají pět zastupitelů, čtyři získalo Společně pro Jablonec. V zastupitelstvu jsou také tři zástupci uskupení Starostové pro Liberecký kraj, dva za Novou budoucnost pro Jablonec a jeden z SPD. Sociální demokraté ani komunisté se do zastupitelstva nedostali.

Autoři | Foto blogspot.com

Štítky koalice, ODS, Jablonec, Jablonec nad Nisou, primátor, Jiří Čeřovský, Milan Kroupa, volby, ANO 2011, Česká pirátská strana, Liberecký kraj

Jablonecká ODS by ráda za primátora Jiřího Čeřovského a chce vyjednávat o nové koalici  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.