Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Firma CIKAUTXO znečišťovala ovzduší. Musí zaplatit pokutu ve výši 200 tisíc

Firma CIKAUTXO ve svém jabloneckém podniku provozovala zdroje znečišťování ovzduší. Inspekce životního prostředí jí za to uložila pokutu 200 tisíc korun. Firma svou chybu uznala.

Bez povolení provozovala stacionární zdroje znečišťování ovzduší španělská společnost CIKAUTXO CZ ve svém jabloneckém závodě. Česká inspekce životního prostředí ji za to uložila pokutu 200.000 korun. Pokuta je pravomocná, řekla dnes mluvčí inspekce Radka Nastoupilová. Firma pochybení uznala a sjednala nápravu, uvedl za firmu Miroslav Štemberk.

Kontrolu stacionárních zdrojů v závodě, kde se vyrábí pryžové díly pro elektrospotřebiče a automobilový průmysl, inspektoři prováděli letos v březnu. „Ze zjištění vyplývá, že obviněný provozoval tyto zdroje bez povolení provozu v době od 1. ledna 2018 do 16. srpna 2018 a jeden ze zdrojů až do února 2019, což považujeme za porušení povinností,“ řekl ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Liberci Martin Kmoch.

Pochybení firma uznala. „Vlivem drobných změn v legislativě došlo k posuzování provozu dle jiných kritérií a tudíž byla pokuta a odpovědnost přijata bez výhrad. Časově náročnými a rozsáhlými investicemi do výrobních prostor bylo povolení k provozu opětovně uděleno. Společnost i nadále pracuje na postupném zlepšování situace,“ uvedl v písemném vyjádření pro ČTK za společnost CIKAUTXO CZ Miroslav Štemberk.

Pro firmu to není první pokuta od inspekce. V roce 2016 jí vyměřila pokutu čtvrt milionu korun za opakované znečištění říčky Mohelky v Jablonci. Podnik tehdy zanedbal pravidla pro nakládání se závadnými látkami, a ohrozil tak podzemní i povrchovou vodu. Do vody tehdy unikly látky používané ve výrobě k odmašťování.

Místní obyvatelé si navíc dlouhodobě stěžují na zápach a hluk, který se šíří z tohoto závodu. Společnost nápravu slibuje ještě letos. Španělská firma patří ve městě k velkým zaměstnavatelům, předloni získala navíc prostřednictvím vládní agentury CzechInvest investiční pobídku na další rozšíření. Zavázala se investovat zhruba 114 milionů korun a vytvořit 20 nových pracovních míst. CIKAUTXO CZ loni zaměstnávala zhruba 230 lidí a podle obchodního rejstříku uskutečnila zakázky za bezmála 635 milionů korun, její hospodaření ale skončilo ztrátou přes 110 milionů.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky znečištění, automoto, ČIŽP, Jablonec, ovzduší, vzduch, Česká inspekce životního prostředí, Radka Burketová, CzechInvest, Liberec

Firma CIKAUTXO znečišťovala ovzduší. Musí zaplatit pokutu ve výši 200 tisíc  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.