Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Oba gymply a další dvě střední školy v Jablonci budou bezbariérové

Díky dotacím od kraje, státu i z EU budou celkem čtyři střední školy v Jablonci nad Nisou bezbariérové. Náklady na úpravy škol se pohybují okolo 50 milionů korun.

Čtyři střední školy v Jablonci nad Nisou budou bezbariérové. Úpravy obou jabloneckých gymnázií, obchodní akademie a střední školy řemesel a služeb přijdou dohromady na 50 milionů korun. Liberecký kraj zaplatí pětinu nákladů, většinu dají fondy Evropské unie a stát. Projekty musejí ještě schválit krajští zastupitelé řekla krajská radní pro evropské projekty Radka Loučková Kotasová.

Úpravy, které zpřístupní školy i lidem s postižením či omezením, nejsou podle radní jedinými projekty, na něž chce kraj žádat evropské dotace. „Připravujeme i rekonstrukci třetího patra Jedličkova ústavu v Liberci. Vznikne zde deset nových ubytovacích jednotek s vlastním sociálním zázemím. Klienti budou moci využít i lůžkový evakuační výtah. Celkové náklady dosahují téměř 26 milionů korun,“ doplnila Radka Loučková Kotasová.

Liberecký kraj chce žádat dotace také na výstavbu domácnosti pro lidi se zdravotním postižením v Nové Vsi u Chrastavy, kde se bude starat o klienty příspěvková organizace APOSS Liberec. Projekt za 52 milionů korun nahradí objekt organizace, který moderním potřebám už nevyhovuje. „Jde o další projekt transformace sociálního zařízení v kraji. Podobné projekty jsou velmi složité na přípravu, lidé v okolí se jim často brání,“ přiznala krajská radní.

Pomoc organizacím, které pečují o postižené, je dlouhodobě jednou z priorit Libereckého kraje. Dokončit už se podařilo transformaci ústavu v Mařenicích na Českolipsku, pracuje se na transformaci Domova Sluneční dvůr v Jestřebí. „Jsem velmi rád, že se nových prostorů dočkají další objekty. A nejde ani tak o krásu a účinnost samotných staveb, ale především o lidi uvnitř těchto zdí a cihel, o ty, kteří neměli v životě takové štěstí, ale přesto si zaslouží důstojně žít,“ dodal náměstek hejtmana Pavel Svoboda.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, školy, střední, handicapovaní, Jablonec n.N., střední škola, Jablonec nad Nisou, projekt, Evropská unie, Liberecký kraj, Radka Loučková Kotasová, Liberec, Pavel Svoboda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oba gymply a další dvě střední školy v Jablonci budou bezbariérové  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.