Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Zvýšení cen energií i mezd zdraží lyžování v Jizerských horách

Lyžování v Jizerských horách zdraží v průměru o pět procent. V TOP sezoně o Vánocích a jarních prázdninách přijde celodenní skipas na Tanvaldském Špičáku na 690 korun. Hlavním důvodem zdražení je růst nákladů zejména na energie a také na mzdy. Ceny elektřiny v příštím roce vzrostou na dvojnásobek, řekl Pavel Bažant, jednatel společnosti SKI Bižu, která provozuje také jizerskohorská střediska na Severáku a v Bedřichově.

Skiaréna Jizerky nabízí v zimě lyžařům 17 kilometrů sjezdových tratí ve třech střediscích. K dispozici jsou dvě lanovky a 20 vleků, které jsou schopné za hodinu přepravit více než 18 tisíc lidí. V okolí středisek se upravuje zhruba 200 kilometrů běžeckých tratí.

Areály, které včetně instruktorů zaměstnávají v zimní sezoně až 200 lidí, jsou zaměřené zejména na rodiny s dětmi. Na rozdíl od krkonošských středisek, kde převažují zahraniční návštěvníci, hlavně z Německa a Polska, tvoří podle Bažanta zhruba 90 procent hostů v Jizerských horách Češi.

 
Do modernizace areálů investovala letos SKI Bižu zhruba deset milionů korun. Peníze šly hlavně do výměny rozvodů vody pro zasněžování. Provozovatel areálů také pořídil čtyři nová sněhová děla, dvě z nich jsou tišší, takže nebudou tolik rušit v dolní části tanvaldského střediska lidi v okolní zástavbě. V současné době se intenzivně pracuje na rozšíření modré sjezdovky na Tanvaldském Špičáku na 40 metrů. „Po dvouleté práci se nám podařilo dosáhnout rozšíření sjezdovek dohromady o čtyři hektary," řekl Bažant. Práce na modré budou podle něj pokračovat i v příštím roce.

Rozšíření čeká v příštích letech také červenou a černou sjezdovku. „Je to na tři roky, letos nás zdržela kůrovcová kalamita, Lesy ČR neměly dřív čas kácet, tak se na modré kácelo až v říjnu," řekl Bažant. Prioritou je ale podle něj také dostavba tří budov u nové lanovky na Tanvaldském Špičáku, které poskytnou potřebné zázemí pro provozovatele i návštěvníky. „V příštím roce bychom tam chtěli postavit gastroprovoz, o rok později další dvě budovy," řekl. V příštím roce plánuje SKI Bižu rozšířit zázemí na Severáku, v plánu jsou dvě retenční nádrže v Bedřichově a na Severáku.

Autoři | Foto Skiaréna Jizerky

Štítky hory, peníze, Jizerské hory, skipasy, vleky, zdražení, Tanvaldský Špičák, Severák, jarní prázdniny, Bedřichov, Vánoce, Německo, Polsko, Lesy České republiky, energie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zvýšení cen energií i mezd zdraží lyžování v Jizerských horách  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.