Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Z chátrající vily znovu secesní skvost. V Jablonci opravili dům v Korejské ulici

Roky chátrala, nyní je ale opět ve formě. Řeč je o secesní vile z roku 1908, kterou najdete v jablonecké Korejské ulici. Proměnou prošla jak fasáda, tak i střecha a okna s dveřmi.

Jedná se o dům vybudovaný v duchu geometrické secese na základě projektu významného jabloneckého architekta Roberta Hemmricha. Investorem domu byl jablonecký exportér Hiller Jewnin.

Secesní Jablonec

Jablonec je secesní architekturou proslulý. „Reprezentativní ukázkou je právě dům projektanta Hemmricha. Liberecký kraj podpořil v Jablonci nad Nisou také obnovu zcela výjimečného secesního kostela Povýšení svatého kříže, který se stal Památkou roku Libereckého kraje za rok 2018. Jablonecká secese si zkrátka zaslouží pozornost,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Právě Liberecký kraj totiž na obnovu vily přispěl Opravy domu byly rozděleny do tří částí. V první etapě, která se uskutečnila vloni, došlo k obnově čelní, to jest severní strany domu i se zdobnými prvky. Letos se opravy dočkaly východní a západní strana domu. Repasí prošly domovní dveře a okna, střecha získala nové oplechování a okapy.

Současně s ní byla provedena repase vchodových dveří, oken, oplechování a výměna okapů. V roce 2020 čeká renovaci ještě jižní strana domu.

„Jsme velmi rádi, že nákladnou, ale potřebnou obnovu též finančně podpořil ze svého dotačního fondu Liberecký kraj. Tato kulturní památka v památkové zóně města si to bezesporu zaslouží,“ dodala Jarmila Picková za Společenství vlastníků.

Hodnocení článku je 44 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky secese, jablonec, vila, Liberecký kraj, dům, Jablonec nad Nisou, okno, Květa Vinklátová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z chátrající vily znovu secesní skvost. V Jablonci opravili dům v Korejské ulici  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.