Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Lyžaři v Bedřichově si ode dneška připlatí za parkování

Lyžaři v Bedřichově si ode dneška za parkování připlatí. Jizerskohorské středisko se v zimě každoročně potýká s dopravními problémy, když kapacita parkovišť nestačí. Chce proto lyžaře motivovat, aby víc využívali veřejnou dopravu z Liberce a Jablonce nad Nisou. Víc peněz z parkovného pomůže i Jizerské magistrále, na její úpravu dává Bedřichov 15 procent z vybraného parkovného.

Ještě o víkendu platili lyžaři v Bedřichově mimosezonní cenu, parkování do čtyř hodin stálo 50 korun, celodenní stovku. Ode dneška přijde ve všední den parkování na tři hodiny na stokorunu, od tří do osmi hodin na 150 korun a celodenní stání na 200 korun. O víkendech obec nově zavedla parkování na hodinu za 80 korun. Do tří hodin zaplatí lyžař za stání na parkovišti 150 korun, za tři až osm hodin 200 korun a celodenní stání ho bude stát o víkendu 300 korun. Platit je možné i kartou.

Hlavním důvodem zdražení jsou podle starosty Petra Holuba (NEZ) investice do běžeckých tratí a zázemí pro běžkaře, ale také vysoký zájem o parkování. "Situace nás nabádá chovat se trochu tržně. Na druhou stranu chceme lidi donutit, aby více využívali autobusy veřejné dopravy, když už máme na stadionu vybudovaný prostor, kde se mohou v suchu převléknout," řekl ČTK starosta. Běžkaři mají navíc možnost využít k nástupu na Jizerskou magistrálu i jiná místa než Bedřichov. Parkoviště jsou i v Hraběticích, Kořenově, na Jizerce nebo na Smědavě.

Za poslední čtyři roky obec i za přispění Libereckého kraje do vylepšení infrastruktury pro běžkaře investovala bezmála 13 milionů korun. Peníze šly nejen do vybudování šatny a uzamykatelných skříněk, ale také do osvětlení stadionu, terénních úprav. V polovině prosince v Bedřichově dokončili modernizaci zasněžovacího systému na stadionu pro běžkaře, na kterou přidal kraj pět milionů. Nově je tak možné na stadionu i při současném nedostatku přírodního sněhu připravit skoro dvoukilometrové kolečko, dětský okruh dlouhý 300 metrů a cvičnou plochu pro běžkaře.

Autoři | Foto Jiz 50

Štítky rekreace, parkování, Bedřichov, lyžař, běh na lyžích, Jizerská magistrála, Liberec, Jablonec nad Nisou, Petr Holub

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lyžaři v Bedřichově si ode dneška připlatí za parkování  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.