Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Josefově Dole vzniknou apartmány. Investor přestaví bývalé sklárny

Z bývalé sklárny a pily v Josefově Dole by měly být apartmány. Nevyužívané areály v rekreační oblasti v Jizerských horách koupila investiční skupina Canicula Invest bývalého předního manažera Penty Zdeňka Kubáta. Do tří let chce za čtvrt miliardy korun budovy zhruba na čtyřhektarovém pozemku proměnit v apartmánové a rodinné domy. Informuje o tom deník E15.

Starosta Josefova Dolu v Jizerských horách Jan Miksa záměr soukromého investora přestavět bývalou sklárnu na apartmány hodnotí kladně. Z obce zmizí chátrající nevyužívaná stavba a pomůže to i rozvoji cestovního ruchu. Investor jim projekt představil loni. „Je to běh na dlouhou trasu, bude tam potřeba změna územního plánu," řekl Miksa. Podle něj zastupitelé záměr vítají. „Je to lepší než to, co tam je teď," uvedl. Odhaduje, že sklárna je uzavřená už minimálně 20 let.

Josefův Důl leží v srdci Jizerských hor v údolí řeky Kamenice. V minulosti byla oblast významným sklářským centrem, v současné době se však orientuje především na turistický ruch. „Je to lepší a lepší, turistů přibývá," uvedl Miksa. Díky turistům a chalupářům se v obci s 900 stálými obyvateli počet lidí, kteří tam jsou, zvyšuje v některých dnech na trojnásobek. „Na Vánoce tady je 2500 až 3000 lidí," uvedl starosta. V obci jsou podle něj zatím jen penziony a chalupy. Apartmány tam nemají a stavět na zelené louce se nedá. „Není kde stavět," dodal Miksa.

Pokud skupina Canicula Invest získá všechna povolení, práce zahájí už příští rok. „Získali jsme dva areály v samotném centru obce. Snaha je zachovat co nejvíce industriální charakter původních objektů, který je typický pro obec i celý region. Zároveň nabídneme tři desítky moderních apartmánů a několik rodinných domů," řekl deníku E15 Zdeněk Kubát. Apartmánové domy mají podle něj doplnit restaurace a další služby pro rekreační, sportovní a kulturní vyžití. „Josefův Důl je hluboce podinvestován, a to i přes rekreační potenciál, který jeho poloha nabízí. Věříme proto, že náš projekt dává smysl nejen ekonomicky, ale i z hlediska rozvoje obce," dodal Kubát.

Skupina Canicula Invest bude na projektu spolupracovat s pirátským kandidátem na hejtmana Libereckého kraje Zbyňkem Miklíkem. Ten vlastní jednu z bývalých sklářských budov a v celém projekt má mít desetinový podíl. Masivní výstavbu, která vyžaduje změnu územního plánu, musí schválit obec.

Autoři | Foto Investujpodjestedem.cz

Štítky Josefův Důl, apartmány, sklárny, turistika, byt, sklárna, Jizerské hory, projekt, E15, Penta, Kamenice (přítok Nežárky), Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Josefově Dole vzniknou apartmány. Investor přestaví bývalé sklárny  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.