Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Prodavačka z jabloneckého knihkupectví se na internetu pustila do Romů. Firma ji na hodinu propustila

Přemýšlíte, co umísťujete na sociální sítě? Možná kvůli tomu můžete přijít o práci. Právě to se teď stalo pracovnici jablonecké pobočky knihkupectví Kanzelsberger, která na twitteru sdílela několik rasistických komentářů proti Romům. A v knihkupectví musela okamžitě skončit.

„I procházka po brněnským Cejlu mi byla příjemnější než zaučovat v práci cikánku,“ například psala na twitteru v listopadu. „Každý přece ví, že normální barva je bílá,“ dodala v následné diskusi.

Celý incident přitom odstartoval tím, že žena na svém účtu nejprve sdílela rukou psaný životopis patnáctiletého chlapce, který se snažil získat brigádu a který zaměstnankyně nejprve okomentovala slovy „Tohle už je na víno, ty vole.“ Strhla tím diskusi, zda je nutné zesměšňovat člověka, který se snaží získat práci, najevo pak ale vyšly další problematické tweety.¨

Například začátkem února napsala: „To by bylo příjemné zjištění, že aspoň někdo z místních cikánů umí psát, ještě k tomu bez chyby…“

Těch si nyní všiml Daniel Hůle ze společnosti Člověk v tísni, který označil knihkupectví Kanzelsberger. „Opravdu vám rasismus v Kanzelsberger přijde normální?“ ptal se.

Na jeho tweet zareagovaly tisíce lidí – včetně knihkupectví. V neděli se kauza začala řešit, v pondělí byla žena bez práce. Navíc twitterový účet už je smazaný.

„Pan Kanzelsberger považuje chování prodavačky za profesně odpudivé a prodavačka už u nás ode dneška nepracuje,“ napsala firma na twitteru odpověd na tweet Daniela Hůleho.

Pod jeho tweetem se pak rozběhla vášnivá diskuse. Někteří obhajují prodavačku a odsuzují, že ji někdo udal zaměstnavateli, další rychlou reakci knihkupectví chválí.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto repro twitter

Štítky kanzelsberger, knihkupectví, Twitter, jablonec, prodavač, Cejl, Člověk v tísni

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prodavačka z jabloneckého knihkupectví se na internetu pustila do Romů. Firma ji na hodinu propustila  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.