Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jablonecká lipová alej půjde k zemi na přání místních. Opozice by si rekonstrukci představovala jinak

Ulice V Aleji přijde během následujících dnů o všechny lípy. Kácení je součástí rekonstrukce, která zajistí mimo jiné nová parkovací místa. Stromy, které nahradí javory a muchovníky, zmizí na přání místních.

Podle původního záměru města měla rekonstrukce zachovat v ulici všech 60 stromů. „Obyvatelé ale požadovali na veřejném projednávání v roce 2018 zúžení chodníků i zelených pásů a méně stromů, aby mohlo být více parkovacích míst,“ informovala mluvčí jabloneckého magistrátu Jana Fričová.

K zemi tak půjde celkem 48 lip velkolistých. Některé jsou z dendrologického hlediska dožilé. Kolik z nich je ale opravdu ve špatném stavu a kolik jen uvolní prostor automobilům, není jasné. „Členění na stromy, které jsou naprosto v pořádku, které mají některou z posuzovaných závad, anebo které stromy jsou v jednoznačném stavu pro kácení, nebylo provedeno. Pro budoucí oboustrannou alej by asi nebyla vhodná přílišná různorodost stromů s tím, že bychom ponechaly některé stávající lípy, které by postupem času a nutnými zásahy byly určeny k pomalému umírání,“ řekla mluvčí.

Ulice V Aleji přijde o všechny stromy. Lípy nahradí javory a muchovníky

Jabloneckou ulici V Aleji čekají od začátku příštího týdne další významné opravy. Součástí bude i vykácení celé aleje. Současné stromy ale podle města nahradí nové.

V rámci rekonstrukce dojde k opravě kanalizace, vodovodu, povrchu komunikace i chodníků.

Dále podle Fričové není možné říci, kolik stromů přesně musí parkovacím místům ustoupit. „Jednoznačně říci, kolik stávajících stromů kvůli parkovacím místům musí ustoupit, nelze a je to zavádějící. Nově navržená místa pro nové stromořadí nekorespondují se stávajícím umístěním lip. Lze říci, že nové umístění zohledňuje nově oboustranně umístěné zelený pásy, rozhledové poměry, umístění lamp veřejného osvětlení, vjezdy do objektů a také navržená parkovací stání,“ vysvětlila Fričová.

Současné stromy nahradí celkem 57 javorů babyka a muchovníky. Tyto stromy by měly mít dle předpokladů dostatek místa pro své kořeny i koruny. Právě kvůli vzrůstu stromů se rozhodlo město znovu již lípy nevysadit.

Podle opozice je stromořadí důležitou součástí 

Opozice by si ale představovala celkovou rekonstrukci trochu jinak. Projekt rekonstrukce ulice v Aleji jsme zdědili, jako nové vedení města, na podzim roku 2018 v podstatě hotový, ve fázi stavebního povolení. Jeho podobě předcházela poměrně dlouhá cesta hledání konsensu se všemi obyvateli ulice, kteří stáli o navýšení počtu parkovacích míst. U této debaty jsme ještě nebyli a nemohli ovlivnit výslednou dohodu,komentoval Jakub Chuchlík.

Podle Chuchlíka je stromořadí a to nejen v ulici V Aleji extrémně důležitá součást uličního prostoru a měla by mít minimálně taková práva, jako inženýrské sítě.Přes pokročilou fázi projektu jsme chtěli do prováděcí dokumentace zapracovat lepší podmínky pro zacházení s dešťovými vodami a související úpravy některých povrchů. To už jsme bohužel nestihli, protože došlo ke změně vedení města a my museli odejít do opozice,dodal Chuchlík.

Současná podoba parkování nemohla být v ulici zachována. Je nebezpečná a nesplňuje žádné normy. Vozy totiž stojí tam, kde je zrovna místo. Často i v prostoru křižovatek s dalšími ulicemi.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Jablonec

Štítky Jablonecko, rekonstrukce, V Aleji, Alej, strom, parkování

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jablonecká lipová alej půjde k zemi na přání místních. Opozice by si rekonstrukci představovala jinak  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.